Шахістка (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шахістка
La Joueuse d’échecs
Жанр роман
Автор Бертіна Хенрікс
Мова французька
Опубліковано 2006
Видавництво Feryane

Шахістка (La Joueuse d’échecs) – франкомовний роман німецької письменниці Бертіни Хенрікс, опублікований видавництвом Feryane у 2006 році[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Елені працює покоївкою у готелі на невеликому острові Наксос.

Життя іде неквапливо та звично, але одного разу, прибираючи у готельному номері, Елені бачить шахову дошку з фігурами. Оскільки вона завжди сприймала шахи, як дуже складну, загадкову гру, це її зацікавлює та вона вирішує  купити шахи в подарунок чоловікові до дня народження. Вона мріє, як вони навчаться цієї гри та будуть разом проводити час.

Оскільки Елені не має належної уяви про шахи, вона звертається за допомогою у виборі набору для гри до Куроса, свого шкільного вчителя. Він тривалий час працював у школі, навчаючи дітей і користувався повагою та мав неабиякий авторитет серед мешканців Наксоса.

Курос погоджується допомогти Елені та купує електронні шахи. Він пояснює Елені, що в цій версії  можна навчаючись самому грати проти комп'ютера.

Проте чоловік не оцінює подарунок. Але  Елені, за допомогою правил, що додавались до гри, починає опановувати гру в шахи самотужки. Але ані оточуючі, ані чоловік не розуміють та, навіть, засуджують Елені.

В свою чергу Елені, усвідомлюючи необхідність подальшого розвитку, знов звертається за допомогою до Куроса та починає грати з ним.

Курос, віддає належне завзятості та наполегливості Елені і через певний час організовує її участь у шаховому турнірі в Афінах. Мешканці Наксоса, які не сприймали захоплення Елені, почувши від Куроса новину, що вона представляє їх острів на шаховому турнірі, змінюють свої настрої щодо неї.

Відзнаки та нагороди[ред. | ред. код]

У 2006 році за роман «Шахістка» Б. Хенрікс була відзначена Міжнародною  книжковою премією «Corine»[2].

Екранізації[ред. | ред. код]

У 2009 році французькою режисеркою Керолін Боттаро за мотивами роману був знятий однойменний фільм[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. LA JOUEUSE D'ECHECS (French Edition). Goodreads (англ.). Процитовано 3 травня 2024.
  2. Corine – Internationaler Buchpreis | 2006 | Awards and Honors | LibraryThing. LibraryThing.com (англ.). Процитовано 3 травня 2024.
  3. Queen to Play (2009) ⭐ 6.9 | Drama (амер.), процитовано 3 травня 2024