Швидкісна дорога S19 (Польща)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Швидкісна дорога S19

S19, об’їзд Любліна, навколо розв’язки Рудник.
Загальні дані
Країна  Республіка Польща
Мережа автомагістралі та швидкісні дороги Польщі
Номер S19
Довжина 596,2 кілометр
OpenStreetMap r2315275  ·R

CMNS: Швидкісна дорога S19 у Вікісховищі

Швидкісна дорога S19швидкісна дорога, що будується у східній частині країни між пунктом перетину кордону з Білоруссю в Кузниці Білостоцькій та кордоном зі Словаччиною в Барвінеку. Його загальна довжина оцінюється приблизно в 570 км. Маршрут, окрім ділянки Кузниця Білостоцька-Білосток[1] повністю є частиною маршруту «Віа Карпатія».

Існуючі ділянки[ред. | ред. код]

Ділянка довжиною: 3,5 км; введена в експлуатацію 14 лютого 2011 року як DK 19, після того, як роботи неодноразово переривалися. Відповідно до нової траси S19 ця ділянка не є частиною швидкісної дороги. 24 серпня 2009 року Міністерство інфраструктури оприлюднило проєкт, а 20 жовтня Рада Міністрів прийняла Постанову про внесення змін до Постанови про мережу автомобільних доріг і швидкісних доріг[2], якою змінено курс швидкісної дороги № 19 у с. околиці Білостока, оминувши Книшинську пущу по трасі ХорощКнишин з півночі – Корицин – Соколка.

Проте 9 березня 2020 року ГДДКіА також подала заявку на отримання екологічного рішення щодо траси дороги S19 по старій дорозі[3], включно з об’їзною Василькова. Порівняно з т. зв великим обходом Книшинського лісу — від Соколки через Соколяни, Янув і Коричин до Книшина — це найкоротший варіант між Соколки та Білостоком. Веде від Соколки через Чарну Білостоцьку до Добжинево Дуже, через Варту, Чарну Білостоцьку (через Книшинський ліс)[4]. 1 жовтня 2021 року Білостоцьке відділення GDDKiA повідомило про видачу RDOŚ в Білостоці екологічного рішення для ділянки дороги S19 на ділянці Соколка-Добжинево Дуже[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Via Carpatia: Szansa na S19 coraz większa. Jest wspólna deklaracja (zdjęcia, wideo) – poranny.pl (пол.)
  2. Dz.U. 2009 nr 187, poz. 1446, Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 20 października 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie sieci autostrad i dróg ekspresowych. Kancelaria Prezesa Rady Ministrów (пол.). 21 жовтня 2009.
  3. S19 na północ od Białegostoku – po starodrożu, jest wniosek GDDKiA o decyzję środowiskową (пол.)
  4. Kiedy decyzja środowiskowa w sprawie budowy S19 przez Czarną Białostocką i Wasilków? – Bialostockie.eu (пол.)
  5. Najkrótszy wariant S19 z decyzją środowiskową – Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad- Oddział Białystok – Portal Gov.pl (пол.)

Посилання[ред. | ред. код]