Шереметєв Олексій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шереметєв Олексій Васильович
Художник Томас Райт, 1842 рік
Народилася 8 лютого 1800(1800-02-08)[1]
Померла 21 жовтня 1857(1857-10-21)[1] (57 років)
Країна  Російська імперія
Діяльність декабрист
Рід Шереметєви
Батько Шереметєв Василій Петрович
Мати Надія Миколаївна Тютчева
У шлюбі з Шереметєва Катерина Сергіївна
Діти Варвара, Василій, Сергій, Софія, Володимир, Ганна

Олексій Васильович Шереметєв (1-й) (1800—1857) — російський декабрист, член «Союзу Благоденства», учасник підготовки повстання декабристів в Москві в грудні 1825 року. Власник родового маєтку Покровське-Шереметьєво.

Біографія[ред. | ред. код]

Олексій Васильович Шереметєв був старшим з трьох дітей Василя Петровича Шереметєва (1765—1808, з нетитулованої гілки Шереметєвих) і Надії Миколаївни Тютчевої (1775—1850). В сім'ї були ще дві дочки: Пелагея (1802—1871, дружина М. Н. Муравйова-Віленського) і Анастасія (1807—1849, дружина декабриста Івана Якушкіна).

По лінії батька він був праправнуком боярина Федора Петровича Шереметєва, молодшого брата генерал-фельдмаршала графа Бориса Петровича. По лінії матері — племінник ігумені Євгенії і двоюрідний брат поета Федора Тютчева.

У віці восьми років втратив батька. Освіту отримав домашню, його вчителем був Семен Єгорович Раїч, який навчав його кузена, Федора Тютчева[2]. З початку 1816 року Надія Миколаївна Шереметєва з дітьми поселилася в будинку Тютчева у Вірменському провулку; переїзд до Москви був пов'язаний зі вступом Олексія в Училище колонновожатих.

Військова служба[ред. | ред. код]

Союз Благоденства[ред. | ред. код]

Олексій Шереметєв був членом «Союзу благоденства» (1818—1821). Під час повстання декабристів знаходився у Москві. І. Д. Якушкін в своїх «Заметках» писав:

Алексей Шереметев возвратился домой поздно ночью и сообщил мне полученные известия об отречении цесаревича и что на место его взойдёт Николай Павлович; потом он рассказал мне, что Семёнов получил письмо от 12-го, в котором Пущин писал к нему, что они в Петербурге решили сами не присягать и не допустить гвардейские полки до присяги; вместе с тем Пущин предлагал членам, находившимся тогда в Москве, содействовать петербургским членам, насколько это будет для них возможным[3]

Цієї ж ночі вони вирушили спочатку до Фонвізіна, а потім до полковника Митькова, щоб розробити план дій. За пропозицією Якушкіна, Фонвізін в генеральському мундирі повинен був підняти війська, розташовані в Хамовничеських казармах. Митьков і Якушкін збиралися умовити начальника штабу 5-го корпусу полковника В. І. Гурко приєднатися до повсталих і заарештувати корпусного командира П. А. Толстого, московського губернатора Д. В. Голіцина і інших представників влади[4]. Олексій Васильович як ад'ютант Толстого повинен був їхати до полків, разквартированих на околицях Москви, і наказати їм ім'ям корпусного командира йти в столицю.

Кабінет в маєтку Покровське. Кінець XIX століття.

«На походе Шереметев, полковник Нарышкин и несколько офицеров, служивших в старом Семёновском полку, должны были приготовить войска к восстанию, и можно было надеяться, что, пришедши в Москву, они присоединились бы к войскам уже восставшим»[3].

Засідання, що тривало до чотирьох годин після опівночі, не дало результатів. Співрозмовники вирішили, «що ми четверо не маємо ніякого права приступити до такого важливого рішення[3]». На наступний день декабристи повинні були зібратися знову і запросити на цю нараду Михайла Орлова. Але 16 грудня стало відомо, що повстання в Петербурзі придушене, більшість декабристів заарештовано, а Москва присягнула новому імператору.

За свідченнями Якушкіна, Шереметєв належав до числа членів Союзу Благоденства, але відстав і не брав участі у таємних товариствах, що виникли з 1821 року. До суду Шереметєв не притягувався.

Останні роки[ред. | ред. код]

Після відставки жив у своєму маєтку, займаючись господарськими справами. У 1827 році служив по обранню дворянства Рузському повіту.

Помер Олексій Васильович 21 жовтня 1857 року в своєму улюбленому маєтку, селі Покровському, де жив безвиїзно з 1850 року, після смерті матері. Похований у селі Покровському-Шереметьєво Рузського повіту Московської губернії.

Родина[ред. | ред. код]

Катерина Сергіївна

Олексій Васильович одружився в 1831 році на своїй троюрідній сестрі Катерині Сергіївні Шереметєвой (17.12.1813—7.05.1890), дочці Сергія Васильовича Шереметєва (1786—1834) і Варвари Петрівни Алмазової (1786—1857). Її старша сестра Ганна Сергіївна була дружиною графа Дмитра Миколайовича Шереметєва. За спогадами її онука В. В. Мусіна-Пушкіна, була «незвичайною жінкою, провівши всю молодість у селі чи в родинному колі у Москві, вона зовсім не знала світського життя, але була в повному сенсі гранд дамою; вона багато читала на трьох мовах і стежила за всіма новинами у політиці та літературі. Розмова її була тонкоюі цікавою, вона гаряче цікавилася всякою сучасністю… Сама була маленького зросту й у молодості дуже миловидна». У шлюбі народилися діти:

Стосунки з поетами[ред. | ред. код]

Тютчев[ред. | ред. код]

Послание к А. В. Шереметеву

Насилу добрый гений твой,

Мой брат по крови и по лени,

Увел тебя под кров родной

От всех маневров и учений,

Казарм, тревог и заточений,

От жизни мирно-боевой.

В кругу своих, в халате, дома,

И с службой согласив покой,

Ты праздный меч повесил свой

В саду героя-агронома...

Олексій Васильович був близький зі своїм кузеном Федором Тютчевим. Восени 1829 року Шереметєв відвідав його під час служби в якості позаштатного аташе Російської дипломатичної місії. У листі до своєї тітки Тютчев пише:

«Я полагаю, что Алексей Васильевич теперь с вами, и от всего сердца, любезнейшая тетушка, поздравляю вас с его приездом. Благодаря этим шести неделям, что он провел с нами, легко вообразить, как утешительно должно быть для вас его присутствие. Прошу вас покорнейше ещё раз поблагодарить его за всю им оказанную нам дружбу. Не говоря о себе, он оставил в Минхене искренно-преданных ему друзей. Не проходит дня, чтобы речь не шла о нём, и в первые дни по его отъезде он точно такую оставил пустоту у нас в доме, как бы несколько лет сряду жил с нами вместе. Кто его знает, тому сие покажется весьма естественно. С его редкими душевными свойствами, с его прекраснейшим характером ему везде легко будет найти искреннюю сердечную приязнь и оставить по себе добрую любезную память».[6].

Результатом став вірш Тютчева — «Послание к А. В. Шереметеву».

Пушкін[ред. | ред. код]

Олексій Васильович був любителем поезії і, за деякими даними, сам писав вірші. Онук Шереметєва, граф Володимир Мусін-Пушкін писав про діда:

«Сношения с декабристами, близкими к Пушкину, и общая дружба с Пушкиным, вероятно, были причиной его приятельских отношений с поэтом, о чём я не раз слышал от моей покойной матери гр. В. А. Мусин-Пушкиной, рожд. Шереметевой. Так, помню рассказ о том, что Пушкин поцеловал раз деда в лоб в благодарность за удачно подобранную рифму, которая ему долго не давалась. К деду же Пушкин в шутку относил стих из „Братьев-разбойников“… „и с ленью праздной везде кочующий цыган“. Сравнение с цыганом вероятно вызвал его смуглый облик, а о лени говорит и другой известный поэт — двоюродный брат его, Ф. И. Тютчев в посвященном деду послании…»[7]

Олексій Васильович склав зошит з віршів, що належали перу Пушкіна, Ф. І. Тютчева, С. Є. Раича, А. Д. Іллічівському, барона А. А. Дельвіга, Д. В. Давидова, князя П. А. В'яземського, графа Ф. І. Толстого і невідомих авторів. Зошит вцілів не повністю, лише дев'ятнадцять цілих листів і чотири обривка, містять сорок один вірш повністю (в сорока двох копіях) і дванадцять в уривках. З них пушкінських двадцять сім повністю і шість в уривках. В даний час вона зберігається в Пушкінському Будинку[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Lundy D. R. The Peerage
  2. а б «Мы добрых граждан позабавим…». Архів оригіналу за 8 лютого 2013. Процитовано 14 листопада 2019.
  3. а б в И.Д. Якушкин. Записки // {{{Заголовок}}} / Л.Б.Добринская, Л.С. Семёнов. — Л : Лениздат, 1982. — 400 с. — P. 94-95. — 50000 прим.
  4. Миронова И. А. Декабрист Иван Дмитриевич Якушкин. — М.:Просвещение, 1987. — С. 48-49. — 108с.:ил. — (Борцы за свободу). — (К 70-летию Великой Октябрьской соц. революции)
  5. Великий князь Николай Михайлович. Русский провинциальный некрополь. Т. 1. — М., 1914. — С. 956—957.
  6. Письмо Ф. И. Тютчева. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 14 листопада 2019.
  7. ФЭБ: Цявловский. "Мы добрых граждан позабавим...": (О принадлежности эпиграммы Пушкину). — 1962 (текст). feb-web.ru. Архів оригіналу за 8 лютого 2013. Процитовано 15 листопада 2019.

Література[ред. | ред. код]

  • Шереметев Алексей Васильевич//Декабристы: Биографический справочник / Под ред. М. В. Нечкиной. — М.: Наука, 1988. — С. 199.
  • Шереметевы в истории России: Воспоминания. Дневники. Письма//Авт.-сост. А. И. Алексеева, М. Д. Ковалёва. Издательский дом «Звонница»,2001.— С.409. — 432 с. — ISBN 5-88093-089-0

Посилання[ред. | ред. код]