Шумне плавання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шумне плавання
Шумное плавание
Вид анімація
Режисер Сутєєв Володимир Григоровичd
Сценарист Адуєв Микола Альфредович
Оператор Д. Каретний, К. Крилова
Композитор Цфасман Олександр Наумович,
Олексій Соколов-Камін
Кінокомпанія Союзмультфільм
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1937
Мультфільм

«Шумне плавання» — радянський музичний мальований мультиплікаційний фільм 1937 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Веселе жабяня, танцюрист і музикант поспішає на свій концерт. Але гастролі відомого віртуозу опиняються під загрозою зриву. На великий корабель він запізнився, і жабеня опинилося на маленькому пароплаві з гучним ім'ям «Гігант». Але і тут на нього чекали великі неприємності. Непосидючий пасажир дуже дратує злого боцмана. І жабеня опиняється за бортом… А в цей час маленький пароплав попадає в страшний шторм.

Творці[ред. | ред. код]

сценарій Микола Адуєв
режисер Володимир Сутєєв
співрежисер Леонід Амальрік
художник-постановник Леонід Амальрік
художники-мультиплікатори Надія Привалова, Ламіс Бредіс, Ст. Купер, Фаїна Єпіфанова, Олександра Сніжко-Блоцька
помічник Володимир Полковников
композитор Олександр Цфасман, Олексій Соколов-Камін (епізод аварії корабля)
оператор Д. Каретний
зйомка До. Крилова
звукооператор З. Ренський

Про мультфільм[ред. | ред. код]

Перші роки існування студії «Союзмультфільм» (1936-38) були віддані освоєнню целулоїдної технології (так званого «діснеївського конвеєра»), необхідної для масового виробництва мальованих картин. Попри запозичену, неоригінальну стилістику більшості картин, вже в цей час стали з'являтися роботи, вдалі з художнього погляду (насамперед — фільми В. Г. Сутєєва, такі, як «Шумне плавання» або «Чому у носорога шкура у складках?»).

— Георгій Бородін[1]

Серед робіт 1930-х, що стали класикою, — картина режисера Володимира Сутєєва і художника і співрежисера Леоніда Амальрика «Шумне плавання» (1937), натхненна популярною музикою Олександра Цфасмана (другий композитор фільму Олексій Соколов-Камін) та сценарієм Микола. При очевидності впливу Діснея стрічка має оригінальність і відрізняється самобутніми характерами. Незабутній солідний капітан корабля Бобер, який реагує на всі життєві ситуації двома словами: «Прекрасно!» або «Дарма!». Солістом картини є елегантне довгоноге жабеня — композитор і музикант, що грає на всіх інструментах. Музика рятує горе-мореплавців; матроси-мишки будують новий корабель замість затонулого і створюють джазовий ансамбль, який нагадує колективи Олександра Цфасмана або Леоніда Утьосова.

Лариса Малюкова «СВЕРХкіно» с. 274[2]

Відео[ред. | ред. код]

У 1990-х роках мультфільм випускався на відеокасетах різними відеостудіями.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Георгій Бородін: Кіностудія «Союзмультфільм» Короткий історичний огляд. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 5 лютого 2023.
  2. Лариса Малюкова. СВЕРХкіно. Сучасна російська анімація. — Спб. : Розумна Маша, 2013. — С. 274. — (Асоціація анімаційного кіно) — ISBN 978-5-9904193-1-5.

Посилання[ред. | ред. код]