Юань Хундао

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юань Хундао
Вірші Юань Хундао
Народився 1568(1568)
Gong'an Countyd, Jingzhou Fud, Huguangd, імперія Мін
Помер 1610
Підданство Династія Мін
Діяльність поет
Науковий ступінь цзіньши[d][1]
Знання мов китайська[2]
Роки активності з 1583
Напрямок Gong'an schoold
Батько Yuan Shiyud[1]
Брати, сестри Yuan Zongdaod і Юань Чжундао
Діти Yuan Pengniand
Нагороди

Юань Хундао (*袁宏道, 1568 —1610) — китайський поет часів династії Мін, представник Гуньанського ґуртка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини військових. Народився у місцевості Гуньань (провінція Хубей). Замолоду виявив до хист до літератури. Разом із братами Юань Цзундао та Юань Чжундао у 1573 році організував літературний ґурток.

У 1592 році з успізом склав імператорський іспит та отримав вуще вчену ступінь цзіньши. У 1595 році його було зараховано на державну службу — суддею до м. Усян (сучасне Сучжоу, провінція Цзянсу). Того ж року отримує посаду у Відомстві обрядів. Втім у 1596 році йде у відставку. В подальшому багато подорожував Китаєм. З часом захопився філософією Лі Чжи.

У 1600 році, після смерті брата Юань Цзундао, віддалився на острів, де жив відлюдником. Подальше життя прсивятив складаню віршів.

Творчість[ред. | ред. код]

Юань Хундао відстоював ідею мінливості літератури і виступав проти наслідування стародавнім зразкам. Він вихваляв роман « Цзінь, Пінь, Мей», а юаньского драматурга Ван Шифу порівнював з давнім мудрим Чжуан-цзи та поетами Тао Юаньміном і Лі Бо.

Під явним впливом ідей Лі Чжи разом із своїми братами створив вчення про «характер і душі», які повинні знайти вираження у творах, виступав за природність творчості та вираження емоцій автора в його творах. Він прагнув здійснити свої творчі принципи як у поезії. У віршах Юань Хундао «Лютий тигр», «Ув'язнення», «Втечі бамбука» звучить осуд свавілля влади і тяжкіх податків, від яких страждає простий народ.

Усі вірші увійшли до збірок «Джитао Цзі» та «Сяобі танцзі».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Carpenter, Bruce E. «The Gentleman of Stones: Yüan Hung-tao», Tezukayama University Review (Tezukayama Daigaku ronshu), Nara, Japan, no. 24, 1979. ISSN 0385-7743
  1. а б China Biographical Database
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.