Ядвіґа Зульцбахська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ядвіґа Зульцбахська
нім. Marie Hedwig Auguste von Pfalz-Sulzbach
нім. Hedwig von Pfalz-Sulzbach
Ім'я при народженні Марія Ядвіґа Августа
Народилася 15 квітня 1650(1650-04-15)
Зульцбах
Померла 23 листопада 1681(1681-11-23) (31 рік)
Гамбург
Поховання Карловарський край
Країна Німеччина
Національність німкеня
Діяльність аристократка
Знання мов німецька
Титул герцогиня Саксен-Лауенбурзька
Термін 16681681
Попередник Сибілла Ядвіґа Саксен-Лауенбурзька
Наступник не було
Рід Віттельсбахи
Батько Крістіан Август Зульцбахський
Мати Amelie of Nassau-Siegend
Брати, сестри Теодор Есташ Зульцбахський і Amalia Maria Therese of the Palatinate-Sulzbachd
У шлюбі з 1) Сігізмунд Франц Австрійський
2) Юліус Франц Саксен-Лауенбурзький
Діти Марія Анна Терезія
Анна Марія Франциска
Марія Сібілла Августа

Ядвіґа Зульцбахська, повне ім'я Марія Ядвіґа Августа Пфальц-Зульцбахська (нім. Marie Hedwig Auguste von Pfalz-Sulzbach), (15 квітня 165023 листопада 1681) — пфальцграфиня Зульцбахська, донька пфальцграфа Зульцбахського Крістіана Августа та Амалії Нассау-Зігенської. Три тижні була одружена з австрійським ерцгерцогом Сигізмундом Францем, згодом — дружина герцога Саксен-Лауенбурзького Юліуса Франца.

Життєпис[ред. | ред. код]

З'явилась на світ 15 квітня 1650 найстаршою дитиною в родині пфальцграфа Зульцбахського Крістіана Августа та його дружини Амалії Нассау-Зігенської. Згодом у неї народилися сестра та троє братів, двоє з яких померли у ранньому віці.

3 червня 1665 року відбувся шлюб 15-річної Ядвіґи із ерцгерцогом Австрії Сигізмундом Францем, старшим від неї на 20 років. Весілля проходило у зульцбахській каплиці. Наречений на церемонії був відсутній, замість нього виступав його представник. Фактично шлюб не був здійснений, адже Сигізмунд помер у Інсбруку, куди виїхав зустрічати дружину, через кілька тижнів після укладення шлюбу.

Юліус Франц

Вдруге Ядвіґа одружилася у неповних 18 років із герцогом Саксен-Лауенбурзьким Юліусом Францем. Вінчання знову проходило у Зульцбаху. На честь цього батько нареченої, Крістіан Август, встановив у церкві пам'ятний камінь. У шлюбі народила три доньки:

Доньки у дорослому віці
  • Марія Анна Терезія (16701671) — змерла немовлям.
  • Анна Марія Франциска (16721741) — одружена із Філіпом Вільгельмом Нойбурзьким, згодом — з великим герцогом Тосканським Жаном Гастоном де Медичі, мала двох дітей від першого шлюбу.
  • Франциска Сібілла Августа (16751733) — одружена з маркграфом Баден-Баденським Людвігом Вільгельмом, мала дев'ятеро дітей.

Померла Марія Ядвіґа восени 1681 року.

Чоловік більше не одружувався і помер за вісім років після дружини, так і не маючи нащадків чоловічої статі. Владу в герцогстві незаконно захопив Георг Вільгельм Люнебурзький, що вторгся із військом на територію Саксен-Лауенбурга, попри те, що законною спадкоємицею була Анна Марія Франциска.

Література[ред. | ред. код]

  • Georg Hager, Georg Lill: Bezirksamt Sulzbach, Band 19, Oldenbourg Wissenschaftsverlag, 1982, S. 94
  • Theologische Quartalschrift, Band 50, H. Laupp, 1868, S. 106
  • Johann Samuel Ersch: Allgemeine Encyclopädie der Wissenschaften und Künste, 2. Sektion, 28. Teil, J. f. Gleditsch, 1851, S. 363