Як козаки на весіллі гуляли

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Як козаки на весіллі гуляли
Вид мальована анімація
Жанр комедія, пригоди
Режисер Володимир Дахно
Сценарист Леонід Анічкін
Володимир Дахно
Володимир Васьковцев
Оператор Анатолій Гаврилов
Композитор Ігор Поклад
Кінокомпанія Київська кіностудія науково-популярних фільмів
Тривалість 19 хв 35 сек
Мова російська
Країна УРСР УРСР
Рік 1984
IMDb ID 5939264

«Як козаки́ на весі́ллі гуля́ли» — анімаційний мультфільм студії «Київнаукфільм», знятий у 1984, сьома історія серіалу «Все про козаків».

Містична серія, яка розповідає про одруження Тура, створена на основі творів Гоголя. У пошуках черевичків у подарунок для своєї коханої, козак Тур потрапляє на шабаш до нечистої сили, яка хоче забрати у нього душу. Вірні друзі хитромудро рятують козака.

Сюжет[ред. | ред. код]

Козаки Грай та Око вві сні бачать весілля свого друга Тура. Вночі їх хтось викрадає і Тур іде за слідами. Він приходить до села, де виявляється, що козаків забрали їхні дружини. Тур єдиний досі неодружений і йому стає сумно. Та невдовзі він зустрічає дівчину, в яку закохується. Вона обіцяє вийти за Тура заміж, якщо він подарує їй черевички.

Шукаючи де купити черевички, Тур їде на ярмарок. Грай та Око вирушають слідом і досягають каменя, на якому три стрілки вказують в різні боки. Козаки сперечаються який напрямок правильний, тим часом настає ніч. Повз камінь рухається різна нечиста сила: хтось невидимий у чоботах, живе опудало та відьми верхи на мітлі. Стрілки на камені після цього змінюються на портрет Старшого чорта. Зрозумівши, що Тур у біді, Грай та Око вирушають вслід за нечистою силою.

Козаки досягають старого млина, в якому виявляється корчма для нечистої сили. Власник чобіт випиває і стає видимим; це виявляється Старший чорт. Він вислуховує яке зло скоїли відвідувачі корчми. Корчмар своєю чергою розповідає як дав Туру води зі снодійним і що Тур тепер спить у коморі. Нечисть пробуджує козака і Старший чорт пропонує обмін: черевички в обмін та Турові душу.

Грай та Око спостерігають за цим через вікно та придумають як врятувати Тура. Вони переодягаються Смертю та наказують Старшому чорту залізти в бочку. Тур закриває бочку й тоді козаки хапають решту нечистої сили, яку замикають в інших бочках. Також вони визволяють п'яницю, якого чорти притягнули на свій шабаш. Козаки скидають млин у річку, а на його місці знаходять скриню зі скарбом. Крім коштовностей там лежать дорогі чоботи.

Тур дарує чоботи своїй нареченій і вони одружуються. П'яниця на весіллі розповідає, що бачив уночі, та йому ніхто не вірить.

Знімальна група[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Мій почерк — український (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 27 вересня 2020. Процитовано 22 лютого 2021.
  • Володимир Дахно. Як козаки в тридев'яте царство не дійшли. Укрінформ. Архів оригіналу за 9 червня 2020. Процитовано 22 лютого 2021.
  • Укранімафільм. Фільми 1961—2010