ҐОНҐО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ҐОНҐО (також ДОНДО, англ. GONGO) — від «Державою організовані недержавні організації» (англ. Government-Organized (або Operated) Non-Governmental Organization), абревіатура, що використовується для позначення номінально неурядових громадських об'єднань, створених з ініціативи та/або за участі влади. Ці об'єднання працюють на інтереси держави чи влади.

Псевдогромадські організації часто створють і спонсорують недемократичні уряди як декорації, покликані зобразити існування підтримуваного владою громадянського суспільства[1].

Прикладами таких рухів, на думку критиків, правозахисників та західних спостерігачів, є російські молодіжні об'єднання «Ті, що йдуть разом», «Наші»[2][3], білоруський «БРСМ» тощо.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Naím, Moisés: Democracy’s Dangerous Impostors [Архівовано 9 листопада 2012 у Wayback Machine.], The Washington Post, 21 квітня 2007 року (англ.)
  2. Центр Демос [Архівовано 14 січня 2013 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. [[https://web.archive.org/web/20120707032830/http://www.svobodanews.ru/content/article/2099361.html Архівовано 7 липня 2012 у Wayback Machine.] Наталя Камінарська, інтерв'ю Радіо Свобода] (рос.)