Ґао Ці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґао Ці
Псевдо Цзиді, Цинцю
Народився 1336(1336)
Сучжоу
Помер 1374(1374)
Нанкін
·страта
Підданство династія Юань, династія Мін
Діяльність поет

Ґао Ці (кит. 高啟, 1336 —1374) — китайський поет та історик часів династій Юань та Мін.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1336 року у м. Сучжоу. За династії Юань не служив. Оселився в містечку Цинцю (Зелений пагорб) на річці Усунцзян і прийняв прозвання Ґао Цінцю-Цзи — Ґао з Зеленого пагорба. Входив до числа «Десяти друзів Північної стіни» — молодих поетів, які жили неподалік від північної міської стіни Сучжоу. Разом з Чжан Юем, Сюй Бенєм і Ян Цзи належав до «чотирьох видатних з У».

Після проголошення у 1368 році нової династії Мін був викликаний до столиці Нанкін для участі в складанні «Історії Юань», став членом академії Ханлінь. Тут дослужився до придворного звання шилана. Деякий час займав посаду заступника міністра фінансів. У 1373 році вийшов у відставку, отримавши в нагороду від імператора парадне одіяння. Оселився на самоті, писав вірші. Незабаром був звинувачений у причетності до антиурядової змови видного сановника Вей Гуаня, був викликаний до столиці і страчений у 1374 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Ввважається одним з найкращим поетом початкового періоду Мін. Вони відзначалися емоційністю, внутрішньою енергією. Головними темами були природа, сільське життя, іноді у своїх віршах Ґао Ці звертався до тогочасних подій. З його доробку зберіглося вкрай мало творів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ebrey, Patricia Buckley, Anne Walthall, James B. Palais. East Asia: A Cultural, Social, and Political History. — Boston: Houghton Mifflin Company, 2006. — 652 p. — ISBN 0-618-13384-4