A Change Is Gonna Come

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
A Change Is Gonna Come
Сингл Сем Кук
Випущений 1964
Мова англійська
Композитор Сем Кук[1]
Музичне відео
«A Change Is Gonna Come» на YouTube

«A Change Is Gonna Come» — пісня[2] Сема Кука, що стала одним з неофіційних гімнів руху за права чорношкірих в США[2] . За результатами опитування відомих музикантів журналом Rolling Stone 2004 року посіла 12-е місце у списку 500 найкращих пісень усіх часів за версією журналу Rolling Stone[3].

Повільна, урочиста балада на тему прийдешніх змін має мало спільного з оптимістичними, веселими мелодіями, які зробили Кука знаменитим. Кук написав пісню незабаром після смерті 18-місячного сина і арешту, що відбувся після спроби його колективу зупинитися на ніч в готелі «тільки для білих». За деякими відомостями, пісня замислювалася як своєрідна відповідь на старозавітну образність пісні Боба Ділана Blowin 'in the Wind , яка сприймалася багатьма як коментар з приводу помітних змін в американському суспільстві[4] .

Запис відбувся в передріздвяний тиждень, 21 грудня 1963 року. На другий тиждень після вбивства Сема Кука, яке сколихнуло чорношкіру Америку, пісню A Change Is Gonna Come 22 грудня 1964 року було випущено як своєрідну епітафію у вигляді синглу (на стороні «B»; на боці «A» знаходиться пісня Shake). Вона не стала хітом і рідко звучала в радіоефірі (через тривалі суперечки між лейблами), проте регулярно виконувалася на урочистих для афроамериканського співтовариства подіях. Наприклад, в 1965 році під звуки «A Change Is Gonna Come» проходили похорони чорношкірого активіста Малколма Ікса.

В 2000 році сингл був включений в Зал слави премії «Греммі»[ru][5].

Після оголошення про перемогу Барака Обами на президентських виборах 2008 року, він звернувся до своїх прибічників, що зібралися у Чикаго, з промовою що починалася першими рядками з пісні Кука:

«It's been a long time coming, but tonight, because of what we did on this day, in this election, at this defining moment, change has come to America.»

Найбільш відомі записи[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ISWC Network
  2. а б A Change Is Gonna Come - Sam Cooke : Listen, Appearances, Song Review : AllMusic. Архів оригіналу за 13 січня 2013. Процитовано 8 січня 2013.
  3. 500 Greatest Songs of All Time. Архів оригіналу за 13 січня 2013. Процитовано 1 січня 2020.
  4. 500 Greatest Songs of All Time: Sam Cooke, 'A Change Is Gonna Come' | Rolling Stone. Архів оригіналу за 13 січня 2013. Процитовано 9 січня 2013.
  5. GRAMMY Hall Of Fame. GRAMMY.com. 18 жовтня 2010. Архів оригіналу за 22 січня 2011. Процитовано 1 січня 2021.(англ.)