Abrams X

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Abrams X
Abrams X
Abrams X
Тип Основний бойовий танк
Походження США США
Історія використання
Оператори США США
Характеристики

Abrams X — танк демонстратор технологій, презентований в жовтні 2022 року[1], перехідний етап між M1A2 SEPv3 та SEPv4 до танка наступного покоління армії США[2].

Опис[ред. | ред. код]

Заявляється, що танк має зменшену вагу та безлюдну башту з новою гарматою, автоматом заряджання, туреллю з 30-мм гарматою Kongsberg Protector RS6. За рахунок гібридної силової установки потужність зможе налаштовуватись від 750 до 1500 к.с., при цьому танк споживатиме на 50 % менше палива за того ж операційного радіусу, що й серійні танки, а також отримає можливість малошумного руху на низьких швидкостях і звукове маскування. Машина оснащена камерами з 360° оглядом, комплексом активного захисту Trophy та має елементи штучного інтелекту[2][3].

Крім того, Abrams X використовує модульну конфігурацію, яка може включати покращення ситуаційної поінформованості, виявлення/попередження про загрози, контрзаходи, активний захист та інші підсистеми. Цей підхід дозволяє відносно легко застосовувати різноманітні можливості, включаючи впровадження майбутніх технологій.

Ще однією важливою зміною Abrams X є використання гібридного енергозабезпечувального комплексу (пак-а).[4] Він використовує удосконалений дизельний двигун Cummins як основне джерело живлення. Можлива робота з додаванням електричних батарей, що працюють паралельно з основним двигуном. Електроенергія постачається у періоди коли танк стоїть «на очікуванні», працює в режимі спостереження чи знаходиться на чергуванні.

Танк у такій конфігурації, коли використовується електроенергія разом з двигуном, відповідає поточним вимогам до запасу ходу армії США, витрачаючи на 50 відсотків менше палива. Новий підхід до використання палива також сприяє зниженню загальної ваги танка.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. AUSA 2022 Day 1 defense exhibition Washington US AbramsX StrykerX Stryker Leonidas TRX Breacher GDLS на YouTube 8'11"
  2. а б У США створюють танк нового покоління AbramsX - Мілітарний. web.archive.org. 9 січня 2023. Архів оригіналу за 9 січня 2023. Процитовано 9 січня 2023.
  3. AbramsX: компанія General Dynamics показала перші кадри з прототипом танка майбутнього - Мілітарний. web.archive.org. 9 жовтня 2022. Архів оригіналу за 9 жовтня 2022. Процитовано 9 січня 2023.
  4. Miller, Stephen W. (12 жовтня 2022). ABRAMS-X Next-Generation MBT Technology. Armada International (амер.). Процитовано 6 березня 2023.