Adventure (1979)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Adventure
Розробник Atari
Видавець Atari
Жанр(и) пригодницький бойовик
Платформа Atari 2600
Дата випуску 1979
Режим гри однокористувацька гра
Мова англійська
Творці
Ігродизайнер(и) Воррен Робінетт
Технічні деталі
Носій картридж
CMNS: Adventure у Вікісховищі

Adventureкомп'ютерна гра 1979 року для ігрової платформи Atari 2600, одна з перших ігор у жанрі action-adventure. Створювач гри, Воррен Робінетт, став першим відомим розробником у світі, який розмістив у грі пасхальне яйце.

Розробка гри[ред. | ред. код]

Гра була створена під враженням від текстової гри «Colossal Cave Adventure», розробленої Віллом Кроутером та модифікованої Доном Вудсом. Незважаючи на те, що прототип гри був текстовим, сама гра є графічною. «Adventure» була випущена загальним тиражем у мільйон копій, завдяки чому зайняла сьоме місце в рейтингу найпродаваніших ігор для Atari 2600 за всю історію існування платформи[1].

У 1979 році розробникам не дозволяли розміщувати свої імена у продуктах, які вони робили[2]. Робінетт пішов на хитрість, внісши в саму гру приховану згадку про себе, зробивши тим самим те, що сьогодні має назву великоднє яйце. Згідно Воррена, першим, кому вдалося виявити секретне повідомлення, став молодий гравець з Солт-Лейк-Сіті, який і написав про свою знахідку в Atari.

Пасхалку можна було виявити тільки на 2 або 3 рівні складності, знайшовши «невидимий» (зливається з загальним фоном) об'єкт розміром 1×1 піксель, і доставивши його в секретну кімнату крізь фальшиву стінку (при інших обставинах прохід нічим себе не проявляє) в золотому замку. Дійшовши до секретної кімнати, гравець отримував повідомлення «Created by Warren Robinett» («Створено Ворреном Робінеттом»).

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Основна задача гравця — знайти кубок і повернути його в золотий замок. Персонаж гравця, який зображений простим квадратом, подорожує замками, лабіринтами, різними приміщеннями. У деяких з них лежать меч, ключі, кожен з яких може відчинити певний замок (золотий, чорний чи білий), магічний місток, що дозволяє рухатися крізь стіни, і магніт, який притягує різні предмети.

У лабіринтах є три дракони, які зберігають важливі предмети; вбити їх можна лише за допомогою меча. Також є кажан, який може забирати або залишати певні предмети в кімнатах, а також красти їх у персонажа. Персонаж, в свою чергу, може спіймати кажана і подорожувати на ньому через лабіринти.

Продовження[ред. | ред. код]

  • Продовження «Adventure» було анонсовано на початку 1982 року, однак згодом було перетворено в серію ігор «Swordquest»[3].
  • Власне продовження вийшло в 2005 році для ретроконсолі Atari Flashback 2.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Top 10 Best-Selling Atari 2600 Games. Архів оригіналу за 28 березня 2019. Процитовано 19 березня 2021.
  2. Halcyon Days: Warren Robinett. Архів оригіналу за 18 травня 2021. Процитовано 19 березня 2021.
  3. The Mysteries of Atari's SwordQuest Series. Архів оригіналу за 19 серпня 2012. Процитовано 19 березня 2021.