Akysis varius

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Akysis varius
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Akysidae 
Рід: Akysis
Вид: Akysis varius
(Ng & Kottelat, 1998)
Посилання
Вікісховище: Akysis varius
Віківиди: Akysis varius
МСОП: 180738

Akysis varius — вид риб з роду Akysis родини Akysidae ряду сомоподібні. Видова назва походить від латинського слова varius, тобто «змінний», що пов'язана зі змінною кількістю опуклостей на грудних шипах.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 4 см. Голова стиснута з боків, трохи сплощена зверху. Очі невеликі, діаметр становить 13-20 % довжини голови. Є 4 пари вусів середньої довжини. Тулуб подовжений. Скелет складається з 31-33 хребців. Хвостове стебло становить 16,1-19,8 % загальної довжини риби. В області спини помітно піднімається вгору. У спинному плавці є 5-6 м'яких променів, в анальному — 8-10. На задньому краї шипа грудних плавців присутні опуклості, кількість яка є неоднаковою у різних особин: до 5. У самців коротші черевні плавники і опуклий статевий сосочок. Жировий плавець помірного розміру. Хвостовий плавець усічений.

Загальний фон жовтуватий, голова темніше. На тулубі є 3 плями неправильної форми світло-коричневого кольору — в області спинного, жирового і хвостового плавців, які з'єднуються широкою смугою. Плями виділені нечітко. На хвостовому плавці присутня широка смуга.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічається в невеликих річках з помірною течією, піщано-кам'янистим дном. Віддає перевагу ділянкам з гниючою рослинністю на дні. Вдень зариватися в ґрунт. Активна вночі. Живиться зоопланктоном, насамперед коловертками, і дрібними ракоподібними.

Нерест груповий — 1 самиця і декілька самців.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в басейні річки Меконг на території центрального і південного Лаосу та центрального й східного Таїланду.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ng, H.H. and M. Kottelat, 1998. The catfish genus Akysis Bleeker (Teleostei: Akysidae) in Indochina, with descriptions of six new species. J. Nat. Hist. 32:1057-1097.