Аратинга гаїтянський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Aratinga chloroptera)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аратинга гаїтянський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папугові (Psittacidae)
Рід: Psittacara
Вид: Аратинга гаїтянський
Psittacara chloropterus
Souancé, 1856
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Aratinga chloroptera
Посилання
Вікісховище: Psittacara chloropterus
Віківиди: Psittacara chloropterus
МСОП: 22685695
NCBI: 867386

Арати́нга гаїтянський[2] (Psittacara chloropterus) — вид папугоподібних птахів родини папугових (Psittacidae)[3]. Ендемік острова Гаїті. Вимерлий пуерто-риканський аратинга раніше вважався підвидом гаїтянського аратинги, однак був визнаний окремим видом.

Опис[ред. | ред. код]

Аратинга кубинський (попереду) і аратинга гаїтянський (позаду)

Довжина птаха становить 30-33 см, вага 150 г. Забарвлення переважно зелене, на крилах червоні плями. Нижня сторона махових пер і хвоста жовтувато-зелена, на голові можуть бути червоні плямки. Райдужки жовті, навколо очей плями голої білої шкіри. Лапи сірувато-коричневі.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Гаїтянські аратинги мешкають в Домініканській Республіці і Гаїті, зокрема в горах Кордильєра-Сентраль, Сьєрра-де-Баоруко[en], Сьєрра-де-Неїба[de] і Сель, а також в парках деяких міст, таких як Санто-Домінго. Вони живуть у вологих і сухих тропічних лісах, в пальмових гаях, рідколіссях і саванах, на полях і плантаціях, в парках і садах. Зустрічаються парами або зграйками до 10 птахів, на висоті до 3000 м над рівнем моря. Гніздяться в дуплах дерев або в гніздах деревних термітів.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як вразливий. За оцінками дослідників, популяція гаїтянських аратинг становить від 1500 до 7000 дорослих птахів. Їм загрожує знищення природного середовища і знищення як шкідників посівів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Psittacara chloropterus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 11 вересня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Parrots, cockatoos. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 11 вересня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]