Chalarodon madagascariensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Chalarodon madagascariensis
самець
самиця
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ігуаноподібні (Iguania)
Родина: Opluridae
Рід: Chalarodon
Вид:
C. madagascariensis
Біноміальна назва
Chalarodon madagascariensis
Peters, 1854

Chalarodon madagascariensisвид малагасійської наземної ящірки ігуані, що походить із західного, південного та південно-східного Мадагаскару[1]. До 2015 року він вважався єдиним представником свого роду, але другий вид, C. steinkampi, був визнаний у 2015 році[2]. Поки що не ясно, чи збігаються ареали цих двох видів.

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид широко поширений на заході, півдні та сході Мадагаскару[1]. Вид населяє переважно прибережні, напівпосушливі та посушливі регіони та майже повністю відкриті або дуже рідко вкриті рослинністю місця існування з піщаним ґрунтом у провінції Толіара та в південно-західних провінціях Фіанаранцуа та Маджунга на південному заході Мадагаскару.

Морфологія[ред. | ред. код]

Calarodon madagascariensis найлегше відрізнити від C. steinkampi за його кілеподібною гулярною та черевною лускою, яка в останнього виду є безкілевою[2]. Загальна довжина становить до 223 мм, зазвичай близько 200 мм[1].

Харчування[ред. | ред. код]

Chalarodon madagascariensis є комахоїдними. Окрім комах, інколи потрапляють у їжу рослини, зокрема у вигляді листя та коренів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Glaw, Frank; Vences, Miguel (2007). A Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Madagascar (вид. 3rd). Köln: Vences & Glaw Verlags. ISBN 978-3-929449-03-7.
  2. а б Miralles, Aurelien; Glaw, Frank; Ratsoavina, Fanomezana; Vences, Miguel (2015). A likely microendemic new species of terrestrial iguana, genus Chalarodon, from Madagascar. Zootaxa. 3946 (2): 201—20. doi:10.11646/zootaxa.3946.2.3. PMID 25947685.