Drepanocaryum sewerzowii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Drepanocaryum)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Drepanocaryum sewerzowii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Глухокропивові (Lamiaceae)
Підродина: Nepetoideae
Триба: Mentheae
Рід: Drepanocaryum
Pojark.
Вид:
D. sewerzowii
Біноміальна назва
Drepanocaryum sewerzowii
(Regel) Pojark.

Drepanocaryum sewerzowii — єдиний у своєму роді вид не ароматних однорічних трав, поширених у західній і центральній Азії (Афганістан, Іран, Киргизстан, Пакистан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан); росте у горах[1].

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Стебла 8–45 см, ± прямовисні, зазвичай нерозгалужені, дрібно-волосисті. Листки прості, зелені або сірувато-зелені, іноді з пурпурним відтінком, мінливого розміру до 30 × 25 мм, від широко-яйцеподібних до довгасто-яйцеподібних, з розпорошеними волосками на обох поверхнях; ніжка на нижніх листках до 25 мм, значно зменшується вгорі. Суцвіття складнозонтикоподібне, з пахвових щитків. Приквітки листкоподібні. Приквіточки непомітні. Чашечка помітно косо-опукла біля основи, слабо 2-губа, 5-лопатева (3/2), частки ± рівні або передні частки трохи довші, трикутні, горло ± пряме. Віночок трохи перевищує чашечку, 2-губий, 5-лопатевий (2/3), синьо-бузковий. Горішки ≈ 1 x 1.2 мм, від блідо- до темно-коричневого кольору, кулясті, горбисті, клейкі. Період цвітіння: квітень — травень[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Drepanocaryum. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 12 січня 2020. Процитовано 29.06.2021. (англ.)
  2. Drepanocaryum sewerzowii. Flora of Pakistan. efloras.org. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 29.06.2021. (англ.)