Frangula azorica

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Frangula azorica
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Жостерові (Rhamnaceae)
Рід: Крушина (Frangula)
Вид:
F. azorica
Біноміальна назва
Frangula azorica

Frangula azorica — вид рослин з родини Rhamnaceae, ендемік Азорських островів; на Мадейрі він можливо вимер.

Опис[ред. | ред. код]

Це невелике дерево, яке може досягти 10 метрів у висоту. Має велике, широке, еліптичне та гостре листя, запушене на нижньому боці. Квіти невеликі, жовтуваті, а плоди червонувато або чорно-фіолетові, коли дозріли. Цвітіння відбувається у травні — липні. Рослина має тверду деревину та червонуватий відтінок, однак немає даних про використання.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Азарських островів (о-ви Санта-Марія, Сан-Мігель, Сан-Жорже, Терсейра, Піку, Фаял, Флорес); на Мадейрі вид можливо вимер.[1][2].

Знайдено від 380 до 950 м над рівнем моря. Цей вид росте як кущ або маленьке дерево заввишки до восьми метрів серед Morella, Laurus, Ilex, Juniperus, а також у торф'яних болотах[3] (англ.).

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цьому виду загрожує деградація середовища проживання, викликана в першу чергу інвазивними видами, включно з Pittosporum undulatum, Hedychium gardnerianum, Leycesteria formosa. Введені травоїдні тварини запобігають регенерації лісів, головним чином, це кози й кролі. Туризм нині не є серйозною загрозою, однак це може змінитись у майбутньому через збільшення кількості відвідувачів, які використовують маршрути на природних територіях. Цей вид перераховано в Додатку II Директиви про середовища існування[3].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 22 червня 2018. Процитовано 22.06.2018. (англ.)
  2. Euro+Med Plantbase. Архів оригіналу за 22 червня 2018. Процитовано 22.06.2018. (англ.)
  3. а б Silva, L.; Beech, E. (2017). Frangula azorica. The IUCN Red List of Threatened Species. Архів оригіналу за 22 червня 2018. Процитовано 22.06.2018.