HMS Staunch (1867)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Стонч»
Креслення корабля з Військово-морського щорічника Брассі.

Підпис "клас" дещо суперечливий, оскільки «Стонч» залишився по суті прототипом. Побудовані за його зразком канонерські човни типу «Ент» були дещо більшими і несли 10 дюймову гармату.

Служба
Тип/клас Канонерський човен
Держава прапора Велика Британія Велика Британія
Спущено на воду 4 грудня 1867 року
Виведений зі складу флоту 1904 рік
Ідентифікація
Параметри
Тоннаж 200 т
Довжина 79 футів
Ширина 25 футів
Технічні дані
Рухова установка 25 к.с.
Швидкість 7,5 вузлів
Озброєння
Артилерія 1 x 229-мм дульнозарядна нарізна гармата

«Стонч» - четвертий корабель Королівського флоту Великої Британії з цим ім'ям, який став прототипом канонерських човнів Рендела. Конструкції такого типу пізніше використовували військові флоти багатьох держав у другій половині 19 століття.

Конструкція[ред. | ред. код]

Автором конструкції корабля, призначеного для потреб берегової оборони та захисту портів, був англійський інженер і один з партнерів компанії Армстронга Джордж Вайтвік Рендел. Основним і по суті єдиним озброєнням корабля була 9 дюймова (229 мм) гармата Армстронга. Вона вела вогонь у напрямку носа корабля. У зв'язку з цим обриси носа нагадували аналогічну частину монітора. Через невеликі розміри розміщення крупнокаліберної гармати призвело до непропорційної ширини канонерського човна.[1] За вісім-десять хвилин гармату можна було опустити у корпус. Обслугу гармати захищали оббиті металом підйомні щити.

Оскільки канонерський човен не мав далеко віддалятися від берега, на ньому відмовилися від вітрил і єдиним рушієм була парова машина, яка приводила у рух два гвинти.[2]

Служба[ред. | ред. код]

Служба канонерського човна минула без значних подій. Був проданий 1904 р.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

HMS Plucky - наступний корабель прототип у процесі розвитку концепції канонерських човнів Рендела.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. H.M.S. Staunch (1867) - The Dreadnought Project. www.dreadnoughtproject.org (англійською) . Процитовано 5 квітня 2023.
  2. HMS Staunch (1867); Warship; Gunboat; Steam flatiron type | Royal Museums Greenwich. www.rmg.co.uk (англійською) . Процитовано 5 квітня 2023.
  3. HMS Staunch. www.pdavis.nl (англійською) . Процитовано 5 квітня 2023.