JD (родовище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

JD – невелике газове родовище на заході Єгипта. Належить до басейну Абу-Ель-Гарадік.

Родовище відкрила компанія-оператор Badr Eldin Petroleum Company (BAPETCO), що опікується проєктами нафтогазового гіганта Shell у Західній пустелі Єгипту.

JD розташоване приблизно посередині між значно більшими газонафтовими родовищами BED-1 та JG. На відміну від цих родовищ, продуктивні горизонти яких виявлені у крейдових та юрських відкладах, на JD виявили природний газ у молодших палеоцен-еоценових породах формації Аполлонія. Остання складена карбонатами (крейда, вапняки) та виникла в умовах морського мілководдя. Водночас спеціальне буріння на юрські поклади, які виявились продуктивними на JG, не принесло на JD позитивних результатів.

За оцінкою компанії-оператора, виявлені у Аполлонії ресурси оцінюються у 9,9 млрд м3 газу. Водночас станом на 2021 рік геологічна структура родовища JD не була остаточно зрозуміла і для нього планувалось проведення оцінного буріння.[1][2][3]

Приплив з Аполлонії через вертикальні свердловини навіть після проведення гідророзриву складав лише 0,03 – 0,06 млн м3 газу на добу та не забезпечував позитивної рентабельності. Як наслідок, Shell разом із американською Apache (один з найбільших інвесторів у Західній пустелі, який веде діяльність у басейні Абу-Ель-Гарадік поряд з ділянками Shell) та місцевою державною Egyptian General Petroleum Corporation уклали угоду щодо дослідження застосування на Аполлонії технології багатостадійного гідророзриву у горизонтальних свердловинах. 2017 року учасники проєкту оголосили, що у результаті проведення робіт вдалось отримати приплив, стабілізований після 120 діб на рівні у 0,2 млн м3 на добу. Втім, відзначалось, що зазвичай для остаточних висновків необхідне спостереження за поведінкою резервуара протягом 1,5 – 2 років.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Project Madero, Competent Person’s Report (PDF).
  2. Structural evolution of JG and JD fields, Abu Gharadig basin, Western Desert, Egypt, and its impact on hydrocarbon exploration.
  3. Mahmoud, Hamdy; Lotfy, Hamza; Bakr, Ali (1 грудня 2019). Structural evolution of JG and JD fields, Abu Gharadig basin, Western Desert, Egypt, and its impact on hydrocarbon exploration. Journal of Petroleum Exploration and Production Technology (англ.). Т. 9, № 4. с. 2555—2571. doi:10.1007/s13202-019-00745-y. ISSN 2190-0566. Процитовано 29 серпня 2022.
  4. APOLLONIA PROJECT : IT’S ALL ABOUT EFFICIENCY | Egypt Oil & Gas. egyptoil-gas.com (амер.). 13 березня 2017. Процитовано 29 серпня 2022.