Kurupi itaata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Kurupi itaata
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Абелізаврові (Abelisauridae)
Рід: Kurupi
Вид:
K. itaata
Біноміальна назва
Kurupi itaata
Iori, Araújo-Júnior, Simionato Tavares, da Silva Marinho & Martinelli, 2021

Kurupi itaata — вид викопних абелізаврових (Abelisauridae) плазунів, викопні верхньокрейдові рештки яких знайдено на південному сході Бразилії.

Опис[ред. | ред. код]

Голотип складається з трьох хвостових хребців і часткового тазового пояса. Вид мав довжину ≈ 5 метрів і мав жорсткий хвіст, про що свідчить прикріплення м'язів та анатомія кісток[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Викопні рештки знайдено у формації Марілія[en] на південному сході Бразилії[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Родова назва на честь Курупі, бога родючості та сексу з міфології Гуарані[en]. За словами авторів, "вибір назви обумовлений тим, що скам'янілості були знайдені в районі мотелю Параісо („райський мотель“), місця, призначеного для інтимних зустрічей". Видова назва походить від мови тупі і має два корені: ita — «твердий» і atã — «камінь»; ця назва стосується міцно з'єднаних порід регіону Монте-Альто[en][1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Iori F. V., de Araújo-Júnior H. I., Tavares S. A. S., da Silva Marinho T., Martinelli A. G. New Theropod Dinosaur from the late Cretaceous of Brazil improves Abelisaurid Diversity // Journal of South American Earth Sciences. — 2021. — DOI:10.1016/j.jsames.2021.103551. (англ.)