Онтофаг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Onthophagus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Онтофаг
Onthophagus gazella
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні тварини (Eumetazoa)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Підклас: Крилаті комахи (Pterygota)
Інфраклас: Новокрилі (Neoptera)
Надряд: Голометабола (Holometabola)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Підряд: Всеїдні жуки (Polyphaga)
Родина: Пластинчастовусі (Scarabaeidae)
Підродина: Scarabaeinae
Триба: Onthophagini
Рід: Онтофаг (Onthophagus)
Latreille, 1802 [1]
Види

Дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Onthophagus
EOL: 13881
ITIS: 187517
NCBI: 166331

Онтофаг (Onthophagus) — найбільший рід жуків-гнойовиків родини пластинчатовусих. Самці зазвичай мають роги або вирости на голові та часто передньоспинці. Близько 1500 видів; поширені головним чином в тропіках; в Україні близько 60 видів. Викопують і набивають гноєм нірки, в яких розвиваються личинки. Корисні як санітари і уйаучасникиунтоутворення; деякі види є проміжними господарями ряду гельмінтів, паразитуючих у домашніх тварин.

Опис[ред. | ред. код]

Жуки дрібного і середнього розміру, завдовжки — 2,5-15 мм. Тіло компактне, широкоовальне, сплощене і більш менш опуклі згори й знизу.

Забарвлення тіла дуже різноманітне: чорне, чорне з червонястими або жовтуватими плямами. Надкрила часто двоколірні з симетричним або асиметричним малюнком, іноді в темних цятках — «мармуровий» тип малюнка. Переднеспинка і голова іноді з яскраво-металевим відливом, або усе тіло з металевим відливом. Поверхня переднеспинки та надкрил структурна, рідко гладка, частіше в простих точках.

Ареал і видовий розподіл[ред. | ред. код]

Рід є один з найбільших і налічує приблизно 1800–2000 видів (точну цифру назвати не можна, оскільки багато тропічних видів, мабуть, належать до інших родів). Найбільш щедрі видами калоїдів є савани Африки і тропічні ландшафти Азії (відповідно понад 800 і понад 350 видів). У Західній півкулі — 115 видів, в Австралії — понад 150 видів. Для Палеарктики встановлені близько 120 видів, для України — 60 видів.

Види[ред. | ред. код]

Деякі види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sergey I. Tarasov & Oleg N. Kabakov (2010). Two new species of Onthophagus (Coleoptera: Scarabaeidae) from Indochina, with a discussion of some problems with the classification of Serrophorus and similar subgenera (PDF). Zootaxa. 2344: 17—28.

Посилання[ред. | ред. код]