PSIM

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
PSIM
Тип Програмне забезпечення для моделювання
Розробник Powersim
Перший випуск червень 1994; 29 років тому (1994-06)
Стабільний випуск 10.0.4 (серпень 2015; 8 років тому (2015-08))
Операційна система Microsoft Windows
Стан розробки Активний
Ліцензія Пропрієтарна
Вебсайт www.powersimtech.com

PSIM – це пакет електронного програмного забезпечення для моделювання ланцюга, розроблений для використання в силовій електроніці і двигун привід моделюванні, але може бути використано для моделювання будь-якої електронної схеми. Розроблений компанією  Powersim, PSIM використовує вузловий аналіз і метод трапеції як основу свого алгоритму моделювання. PSIM забезпечує схематичний інтерфейс захоплення і перегляд сигналу Simview. PSIM має кілька модулів, які розширюють її функціональні можливості в конкретних областях моделювання схем і конструкцій, включаючи: теорію управління, електродвигуни, фотовольтаїчні і вітрові турбіни . PSIM використовується в промисловості для досліджень і розробки продукції й використовується освітніми установами для проведення досліджень і навчання. 

Модулі [ред. | ред. код]

PSIM має різні доповнення на модулі, повний список і їх опис можна знайти на сайті Powersim [Архівовано 8 червня 2017 у Wayback Machine.]. Є модулі, які дозволяють моделювати поведінку  двигуна, цифрове управління, і розрахунок теплових втрат через перемикання і провідності. Існує модуль поновлюваного джерела енергії, який дозволяє моделювати поведінку фотоелектричних (включаючи температурні ефекти), батарей, суперконденсаторів і вітрових турбін. Крім того, існує кілька модулів, які дозволяють спільне моделювання з іншими платформами для перевірки VHDL або Verilog коду або спільно моделювати з програмою FEA. Програми, які на даний час можна використовувати для  спільного моделювання з PSIM : Simulink, JMAG і ModelSim.PSIM в даний час підтримує автоматичну генерацію с-коду з модулем SimCoder і буде виводити код для використання з Texas Instruments F2833x і F2803x цифрових сигнальних процесорів з плаваючою і фіксованою точкою серії C2000. З версії 10.0.4, PSIM має підтримку серії Freescale Semiconductor Kinetis V серії  MCU. 

Крім того, у версії 10.0.4 було додане моделювання роботи процесора та PIL модуль. Модуль дозволяє користувачам управляти симуляцією PSIM з кодом, який виконується в TI DSP або MCU.

Порівняння з SPICE [ред. | ред. код]

PSIM має набагато вищу швидкість моделювання, через їх використанні ідеального перемикача, ніж симулятори на основі SPICE. З додатковими цифровим і SimCoupler модулями практично будь-який логічний алгоритм може бути змодельованим. Через те, що PSIM використовує ідеальні перемикачі змодельовані хвилі будуть відображатися, що робить PSIM більш підходящим для досліджень на системному рівні, аніж не перемикання досліджень переходу. Крім того, PSIM має спрощений інтерфейс в порівнянні з іншими симуляторами що робить його більш зручним  для використання.

моделі МДН(метал-діелектрик-напівпровідник) і діодів 2-го рівня були додані в реліз 10 версії. Ці моделі дозволяють моделювати перехід перемикача, зворотний ефект відновлення і схема управління затвора. Порівняння  PSIM і SPICE моделі одного і того ж пристрою показує подібні форми сигналу з різною швидкістю моделювання для однакових умов експлуатації. Powersim недавно в партнерстві з CoolCAD Electronics додали CoolSPICE, інструмент для розробки моделей для комплексної схеми проектування на основі SPICE, як варіант розширення для пакета  програмного забезпечення PSIM. Перевага полягає в збільшенні гнучкості, щоб мати можливість запускати моделі на основі SPICE і інтернет-листи.

Ліцензування[ред. | ред. код]

Існують різні варіанти ліцензування, доступні для PSIM. Існує безкоштовна демо-версія, яка чи не закінчується, але в якій існує обмеження в числі компонентів і дозволених складних схем. Стандартна /версія для студентів дозволяє моделювання менш складних схем для зниження вартості. Powersim має освітні варіанти ліцензування, деякі з них безкоштовні, для установ і  задоволення вимог моделювання для дослідження та викладання.

Література[ред. | ред. код]

  1. "Frequently Asked Questions". Powersim Inc. Retrieved Nov 26, 2013.
  2. Pahlevaninezhad, Majid; Pritam Das; Gerry Moschopoulos; Praveen Jain (March 17, 2013). "SENSORLESS CONTROL OF A BOOST PFC AC/DC CONVERTER WITH A VERY FAST TRANSIENT RESPONSE". Twenty-Eighth Annual IEEE Applied Power Electronics Conference and Exposition. Long Beach, CA: IEEE. pp. 356–360.
  3. Sukesh, Nikhil; Majid Pahlevaninezhad; Praveen Jain (March 17, 2013). "Novel Torque Predictive Control for a Permanent-Magnet Synchronous Motor with Minimum Torque Ripple and Fast Dynamics". Twenty-Eighth Annual IEEE Applied Power Electronics Conference and Exposition. Long Beach, CA: IEEE. pp. 2253–2258.
  4. Nélio N. Lima, Luiz C. de Freitas, Gustavo M. Buiatti, João B. Vieira Jr., Luiz C. G. Freitas and Ernane A. A. Coelho (March 17, 2013). "Low Complexity System for Real-time Determination of Current-Voltage Characteristic of PV Modules and Strings". Twenty-Eighth Annual IEEE Applied Power Electronics Conference and Exposition. Long Beach, CA: IEEE. pp. 2817 – 2813.
  5. Mohamed Hilmy; Mohamed Orabi; Mahrous Ahmed; Mohamed El-Nemr; Mohamed Youssef (March 6, 2011). "A Less Sensor Control Method for Standalone Small Wind Energy Using Permanent Magnet Synchronous Generator". Twenty-sixth Annual IEEE Applied Power Electronics Conference and Exposition. Fort Worth, TX: IEEE. pp. 1968–1974.
  6. "UBC Power Group useful links". University of British Columbia, department of Electrical Engineering. UBC. 18 July 2016. Retrieved 18 July 2016.
  7. Martinez, C.; A. Lazaro; C. Lucena; I. Quesada; P. Zumel; A. Barrado (March 17, 2013). "Improved Modulator for Losses Reduction in Auxiliary Railway Power Supplies". Twenty-Eighth Annual IEEE Applied Power Electronics Conference and Exposition. Long Beach, CA: IEEE. pp. 2324–2331.
  8. Raghuwanshi, Santosh; Ankita Singh; Yamini mokhariwale (March 2012). "A Comparison & Performance of Simulation Tools MATLAB/SIMULINK, PSIM & PSPICE for Power Electronics Circuits" (PDF). International Journal of Advanced Research in Computer Science and Software Engineering. IJARCSSE. 2 (3): 187–191. ISSN 2277-128X.
  9. Ben-yaakov, Sam (October 2006). Control Design of PWM Converters: The User friendly Approach (PDF). Long Beach, CA: Power Electronics Technologies Conference.
  10. "PSIM Version History". Powersim Inc. Retrieved September 2, 2015.
  11. "Intro to PSIM level 2 MOSFET & Comparison with SPICE". Powersim Inc. Retrieved September 2, 2015.
  12. Ferreira, B. (2016). Expanding Power Electronics Activities Across the Globe [President's Message]. IEEE Power Electronics Magazine, 3(1), 6-8.

Посилання[ред. | ред. код]