Pangurban

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pangurban
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feliformia)
Родина: Німравіди (Nimravidae)
Рід: Pangurban
Вид:
P. egiae
Біноміальна назва
Pangurban egiae
Poust, Barrett & Tomiya, 2022

Pangurban egiae — вимерлий вид котовидих хижих ссавців з родини німравідових.

Вступ[ред. | ред. код]

Carnivoraformes вперше зайняли гіперхижі ніші на початку пізнього еоцену, 40–37 млн ​​років тому. Це відбулося після зменшення або вимирання попередніх груп м'ясоїдних, Mesonychia та Oxyaenodonta. Схема цієї зміни та відносний внесок таксономічних груп досі залишалися незрозумілими. Новий рід і вид з еоценового конгломерату Померадо в південній Каліфорнії, Pangurban egiae, з яскраво вираженими властивостями гіперхижаків. Хоча геохронологічно це найстаріший німравід у Північній Америці, Pangurban egiae відновлено як філогенетичний похідний, зі спорідненістю з Hoplophoneus. Це надає однозначні докази швидкої радіації та поширення м'ясоїдних німравідів по Азії та Північній Америці та обмежує час ранніх розходжень у родині[1].

Голотип[ред. | ред. код]

SDSNH 60554, правий уламок верхньої щелепи з P3–P4; зібраний у 1997 році Стівеном Л. Волшем і Робертом Гуцлером, які також підготували зразок, і зберігається в Музеї природної історії Сан-Дієго (Сан-Дієго, США)[1].

Типова місцевість[ред. | ред. код]

Типова місцевість: верхня частина конгломерату Померадо, Сан-Дієго, Каліфорнія, США, тут вважається віком від середнього до пізнього Дюшена (приблизно 40–37 млн років)[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Родова назва походить від давньоірландської мови, яка стосується кота в однойменній поемі 9 століття н. е., чиє полювання порівнюється з академічним пошуком істини. Назва виду вшановує внесок палеонтолога Наоко Егі у вивчення еволюції наземних м'ясоїдних по обидва боки північної частини Тихого океану, що відображає поширення німравідів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Poust, A. W.; Barrett, P. Z.; Tomiya, S. An early nimravid from California and the rise of hypercarnivorous mammals after the middle Eocene climatic optimum // Biology Letters. — 2022. — Вип. 18. — С. 20220291. — DOI:10.1098/rsbl.2022.0291. (англ.)