Protictis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Protictis
Період існування: палеоцен — ранній еоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Родина: Viverravidae
Підродина: Didymictinae
Рід: Protictis
Matthew, 1937
Види
  • P. agastor
  • P. haydenianus (типовий)
  • P. minor
  • P. paralus
  • P. simpsoni
Вікісховище: Protictis

Protictis — вимерлий рід хижоподібних ссавців з родини Viverravidae, відомий з пізнього палеоцену та раннього еоцену Північної Америки (США, Канада).

Protictis був схожою на мангуста твариною, легкої будови[1]. Частини скелета P. haydenianus відомі, і цей вид мав довжину приблизно 75 см, що можна порівняти зі спорідненими Didymictis і сучасними віверами[2]. Череп P. simpsoni показує, що цей вид був більшим за P. haydenianus. P. minor, з іншого боку, був меншим за P. haydenianus. Морфологія кісток кінцівок P. haydenianus вказує на скансорний (пристосований для лазіння) спосіб життя. У Protictis було вдвічі більше зубів, ніж у сучасних хижих. Довгі й гострі зуби показують, що комахи були основним компонентом дієти. Зір і слух були важливими органами чуття, але положення очних ямок показує, що тривимірний зір був не так добре розвинутий, як у сучасних хижих[3].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. The Evolution of the Mammals. L.B. Halstead. Eurobook Limited (1978).
  2. Postcranial anatomy of Viverravus (Mammalia, Carnivora) and implications for substrate use in basal Carnivora. RE Heinrich & P Houde. Journal of Vertebrate Paleontology (2006).
  3. Carnivores, creodonts and carnivorous ungulates: Mammals become predators. Архів оригіналу за 9 лютого 2010. Процитовано 29 квітня 2022.