San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
San Francisco
Сингл Скотт Маккензі
Випущений 13 травня 1967
Жанр поп
Мова англійська
Лейбл Columbia Records
Продюсер Лу Адлерd

«San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)» — пісня з репертуару Скотта Маккензі, написана лідером групи The Mamas & the Papas Джоном Філіпсом. Пісня написана і видана в 1967 році для підтримки рок-фестивалю в Монтереї.

Назва пісні перекладається як «Сан-Франциско (Не забудь вплести квіти у волосся)». Однак у пісні співається трохи інакше: «Якщо збираєшся в Сан-Франциско, / Не забудь вплести кілька квітів у своє волосся» («If you're going to San Francisco, / Be sure to wear some flowers in your hair»).

Історія і вплив[ред. | ред. код]

Пісня «San Francisco» була опублікована 13 травня 1967 року і негайно стала хітом у багатьох країнах. У червні вона піднялася до четвертого рядка в американському чарті Billboard Hot 100. Водночас вона очолила чарти у Великій Британії та багатьох країн Європи. Було заявлено про продаж більше семи мільйонів копій синглу в усьому світі (на другій стороні платівки розмістилася пісня What's the Difference). Успіх пісні безпосередньо пов'язують з «паломництвом» тисяч молодих людей у Сан-Франциско наприкінці 1960-х.

Пісня звучить в кількох відомих фільмах, таких як «Несамовитий» (1988) Романа Поланскі, «Форрест Гамп» (1994) Роберта Земекіса, а також у бойовику «Скеля» (1996) з Шоном Коннері і Ніколасом Кейджем.

Група Led Zeppelin зрідка імпровізувала з мотивом пісні «San Francisco» під час виконання своєї композиції «Dazed and Confused» на концертах.

Боно з U2 під час туру PopMart Tour співав «Сан-Франциско» разом з аудиторією, на концертах 18 і 19 червня 1997 року, що проходили на узбережжі цього міста.

Інші версії[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]