Songbird

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Songbird
Програвач Songbird 2.0.0 з типовим пір'ям Pink Martini, запущений на Windows 7
Тип Програвач мультимедіа
Автор Rob Lordd
Розробник Pioneers of the Inevitable
Стабільний випуск 2.2.0 (4 лютого 2013; 11 років тому (2013-02-04))
Платформа x86, x86-64, PowerPC
Операційна система

Windows XP/Vista/7, Mac OS X,
+

Linux, Solaris (версія 1.7.2)
Ліцензія GNU GPLv2 з винятками
Вебсайт Сторінка проекту на SourceForge

Songbird — вільний програвач мультимедіа і браузер, розроблений як open source групою, що відома як Pioneers of the Inevitable (куди входять розробники Winamp і Yahoo! Music Engine), з заявленою місією «to incubate Songbird, the first Web player, to catalyze and champion a diverse, open Media Web.»[1]

Програвач Songbird 2.0.0 з пір'ям Pink Martini, запущений на Windows 7

Songbird побудований на базі технологій Mozilla і оптимізований для каталогізації та навігації по великих музичних колекціях. Інтерфейс плеєра заснований на XUL, є підтримка установки додатків у стилі Firefox. Завдяки інтеграції рушія веббраузера, Songbird забезпечує відмінні можливість пошуку музики в мережі та інтеграції з музичними вебсервісами та соціальними мережами.

З особливостей Songbird можна відзначити: систему динамічних списків відтворення; десятисмуговий еквалайзер; можливість автоматичного оновлення програми, підтримку зміни зовнішнього вигляду через теми (так звані пір'я); потужні засоби для імпорту файлів з локального диска музичними колекціями, з можливістю розбиття даних на розділи (за авторами, жанрами тощо), пошуку і сортування.

У квітні 2010 року команда розробників Songbird припинила офіційну підтримку платформи Linux (неофіційні пакунки деякий час по-колишньому збиралися ентузіастами), сфокусувавши увагу на підтримці MacOS X і Windows. Проте в рамках проекту Nightingale було створено орієнтований на платформу Linux форк Songbird.

14 червня 2013 року Pioneers of the Inevitable оголосила про припинення бізнес-операцій, згортання подальшої розробки Songbird та підтримки пов'язаних сервісів. Користувачам Songbird запропоновано перейти до використання вільного медіа-програвача Nightingale, що побудований на базі програмного коду Songbird.[2]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. About. Архів оригіналу за 14 вересня 2008. Процитовано 3 грудня 2008.  {{cite web}}: Текст «Songbirdnest.com» проігноровано (довідка)
  2. You gotta know when to fold ‘em. Архів оригіналу за 18 червня 2013. Процитовано 20 липня 2013. 

Дивись також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]