iTunes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
iTunes
Загальний вигляд iTunes 7 для Mac OS X
Тип MP3 програвач
Розробник Apple.
Операційна система Mac OS X, Windows
Мова програмування C++
Ліцензія Власницьке ПЗ
Вебсайт Офіційний сайт

CMNS: iTunes у Вікісховищі
Частина серії про
macOS

iTunes — програма-медіаплеєр, яка застосовується для завантаження, зберігання, прослуховування та впорядкування музичних та відеофайлів. Також за допомогою цієї програми здійснюються налаштування мобільних приладів Apple: iPhone, iPad, iPod. iTunes був вперше презентований компанією Apple 10 січня 2001 року на виставці MacWorld Expo[1]. Специфіка даної програми в тому, що вона розроблена під платформу Macintosh, хоча також доступна і Windows-версія продукту[2][3].

За допомогою iTunes здійснюється підключення до iTunes Store, одного з найбільших інтернет-магазинів програмного забезпечення, музики, відеофайлів, електронних книжок тощо.

Функції[ред. | ред. код]

  • Навігація по мультимедійній бібліотеці, політерний пошук, подання даних у вигляді списку пісень або альбомів, сітки, Cover Flow.
  • Організація медіатеки (мультимедійної бібліотеки), створення плейлистів, смарт-плейлистів, тек.
  • Genius — служба iTunes Store, яка створює плейлисти і мікси з поєднаних пісень і дає рекомендації на основі пісень в медіатеці iTunes.
  • Ping — музична соціальна мережа для користувачів iTunes. Дозволяє дізнатися, які виконавці і музика подобаються Вашим друзям, які концертні заходи вони хочуть відвідати. Анонсована у версії 10.
  • Редагування метаданих пісень, таких як «автор», «композитор», «обкладинка» тощо.
  • Запис і імпорт композицій з CD дисків.
  • Відтворення музики, фільмів, подкастів, багатосмуговий еквалайзер, візуалізатор, режим міні-плеєра.
  • Інтернет-радіо.
  • Купівля композицій у фірмовому онлайн-магазині.
  • Синхронізація з iPod, iPhone, iPad і Apple TV.
  • iTunes DJ — дозволяє безперервно слухати музику з різних плейлистів.
  • Загальний доступ — дозволяє відкрити доступ до фонотеки й слухати музику з інших фонотек в локальній мережі по протоколу DAAP

Медіатека[ред. | ред. код]

Користувачі повинні зберігати свої фільми, музику, кліпи та інше в персональній бібліотеці iTunes, призначити яку вони можуть самостійно в налаштуваннях плеєра.

Музика[ред. | ред. код]

За замовчуванням в iTunes використовується музика у форматі AAC. Саме в такому форматі йдуть всі куплені через iTunes Store пісні[джерело?]. Проте можна налаштувати і автоматичне кодування в MP3. При цьому, наприклад, пісні з компакт-дисків, можна буде зберігати у форматах MP3, AAC, Apple Lossless, AIFF, WAV. Також плеєр може підтримувати відтворення файлів у форматі Ogg Vorbis, кодек XiphQT можна встановити самостійно, скачавши з офіційного сайту фонду Xiph.Org.

До грудня 2008 року музика, куплена в iTunes Store, мала вбудований механізм захисту і не могла перекодуватись в інші формати штатними засобами. Але в грудні 2008 року Apple анонсувала стандарт iTunes Plus, в якому зняла захист від копіювання і збільшила якість пісень. На цей момент всі 6 мільйонів треків в iTunes Store переведені у формат iTunes Plus. Користувачі, які раніше купили пісні із захистом, можуть безплатно перевести їх у формат iTunes Plus.

Фільми[ред. | ред. код]

9 травня 2005 була представлена ​​версія програми iTunes 4.8, в якій була реалізована підтримка відео[4][5]. Користувачі могли копіювати свої фільми і кліпи в бібліотеку iTunes. 12 жовтня 2005, коли вийшов iTunes 6, в iTunes Store з'явилися перші відео: кліпи і ТБ-шоу. Станом на 5 вересня 2007 року, в iTunes Store представлено понад 550 телепередач, понад 70 фільмів. Відео, що купується через iTunes Store, зазвичай закодовано на 540 кбіт / с в захищеному форматі MPEG-4 (H.264) і має звукову доріжку у форматі AAC 128 кбіт / с. iTunes підтримує відео у форматах QuickTime, MP4, 3gp і інших.

Телепередачі[ред. | ред. код]

Можна купувати телепередачі та серіали, дивитися їх на ПК, Mac, Apple TV, iPod, iPhone або iPad.

Радіо[ред. | ред. код]

Можна слухати будь-яку із сотень онлайн-радіостанцій. Для цього потрібно стабільне інтернет-підключення на швидкості від 56 Кбіт / с (рекомендується не менше 128 кбіт / с).

Аудіокниги[ред. | ред. код]

У версії 8.1.1.10 з'явилася функція перегляду аудіокниг як музики — за жанрами та виконавцям.

iTunes Home Sharing[ред. | ред. код]

iTunes Home Sharing — функція доступу (з використанням технології Wi-Fi) мобільних пристроїв Apple з середовища iOS до домашньої медіатеки iTunes[6].

iTunes Store[ред. | ред. код]

Докладніше: iTunes Store

iTunes Store — найбільший онлайн-магазин з розповсюдження цифрового аудіо, відео, ігрового медіаконтенту, мобільних додатків і книг. Доступ до магазину здійснюється з інтерактивної оболонки браузера iTunes.

Apple Music[ред. | ред. код]

Apple Music — відносно новий сервіс потокової музики який поєднав в собі фонотеку iTunes Store та музичний сервіс Beats Music[7].

Комплект поставки[ред. | ред. код]

У комплект iTunes для Windows входила програма QuickTime.

Починаючи з версії 10.5 QuickTime не входить в комплект постачання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. McElhearn, Kirk (9 січня 2016). 15 years of iTunes: A look at Apple's media app and its influence on an industry. Macworld. International Data Group. Архів оригіналу за 17 грудня 2017. Процитовано 5 липня 2023. 
  2. Apple Launches iTunes for Windows. Apple Newsroom. Apple Inc. 16 жовтня 2003. Архів оригіналу за 9 січня 2021. Процитовано 5 липня 2023. 
  3. Warren, Tom (26 квітня 2018). iTunes is now available in the Microsoft Store for Windows 10. The Verge. Архів оригіналу за 20 січня 2021. Процитовано 5 липня 2023. 
  4. iTunes 4.8 adds video support, Yorkdale store photos, more. AppleInsider. 9 травня 2005. Архів оригіналу за 16 грудня 2017. Процитовано 5 липня 2023. 
  5. Apple releases iTunes 4.8. Macworld (англ.). Процитовано 5 липня 2023. 
  6. Rawlinson, Nik (13 червня 2012). How to share your iTunes music library on a home network. CNET. CBS Interactive. Архів оригіналу за 16 грудня 2017. Процитовано 5 липня 2023. 
  7. Introducing Apple Music — All The Ways You Love Music. All in One Place. Apple Inc. Архів оригіналу за 29 липня 2015. Процитовано 8 червня 2015. 

Посилання[ред. | ред. код]