Windows Vista

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Windows Vista
Логотип Windows Vista
Знімок екрана Windows Vista
Середовище роботи Windows Vista українською мовою
Розробник Microsoft
Родина ОС Windows NT
Робочий стан неактуальний
Вихідна модель 25 квітня 2005 року
Останній випуск Service Pack 2 зі зведеним оновленням безпеки (6.0.6002)[1] / 18 жовтня 2016; 7 років тому (2016-10-18)[2][3]
Цільовий ринок Персональні комп'ютери
Мови Уперше з'явилась українська мова
Спосіб оновлення Windows Update, Windows Server Update Services і System Center Configuration Manager
Платформи IA-32 і x86-64
Тип ядра Гібридне ядро
Інтерфейс
користувача
Windows API, NTVDM, SUA
Ліцензія Пропрієтарне комерційне програмне забезпечення
Попередня Windows XP (2001)
Наступна Windows 7 (2009)
Windows Vista
Статус підтримки

Windows Vista (укр. Віндовс Віста) — операційна системи Windows NT від компанії Microsoft для персональних комп'ютерів. У 2006 році Microsoft офіційно випустила Windows Vista та Office 2007 для корпоративних клієнтів. 30 січня 2007 року почалися продажі системи для звичайних користувачів.

У серії продуктів Windows NT нова система носить номер версії 6.0 (Windows 2000 — 5.0, Windows XP — 5.1, Windows Server 2003 — 5.2). Для позначення «Windows Vista» іноді використовують абревіатуру «WINVI», яка об'єднує назву «Vista» і номер версії, записаний римськими цифрами[джерело?].

Windows Vista, як і Windows XP, виключно клієнтська система. У липні Microsoft повідомила про намір офіційно представити серверну версію Windows Vista — Windows Server 2008 на спеціальному заході 27 лютого 2008 року.

Станом на червень 2021, 0.23% ПК з ОС Windows працюють під управлінням Windows Vista,[4] а в Україні — 0.08%.[5]

Історія[ред. | ред. код]

На ранньому етапі розробки система була відома під кодовим ім'ям Longhorn (за назвою бару Longhorn Saloon поблизу лижного курорту Вістлер в Британській Колумбії). Назва «Vista» була оголошена 22 лютого 2005 року. Опісля декілька місяців Microsoft також перетворили ім'я Windows Longhorn Server в Windows Server 2008. З 8 листопада 2006 року повноцінна версія Windows Vista доступна для виробників устаткування. Публічний реліз для звичайних користувачів відбувся 30 січня 2007 року.

Назва[ред. | ред. код]

У перекладі українською «vista» означає «перспектива» (огляду) або «краєвид»[6], і є запозиченням з іспанської, де «vista» — зір, бачення. Первинна назва була визначена і схвалена співробітниками Microsoft, а потім протестована в декількох регіонах світу методом фокус-груп[7].

Огляд[ред. | ред. код]

За заявами компанії в Windows Vista була оновлена підсистема управління пам'яттю і введенням-виводом. Новою функціональністю також є «Гібридний сплячий режим», при використанні якого вміст оперативної пам'яті додатково записується на HDD, але і з пам'яті також не витирається. В результаті якщо подача енергії не припинялася, то комп'ютер відновлює свою роботу користуючись інформацією з RAM. Якщо живлення комп'ютера вимикалося, операційна система використовує збережену на HDD копію RAM і завантажує інформацію з неї (аналог сплячого режиму).

З 2004 року, розробникам і ІТ-професіоналами була розіслана перша бета-версія. У неї були включені всі розроблені на той день технічні можливості й наочно представлені основи нової архітектури системи. Перша бета-версія була випущена для того, щоб в ІТ-аудиторії склалося перше враження про нову операційну систему і щоб виявити помилки в новій системі ще до її офіційного випуску. Згідно з результатами першого етапу бета-тестування були доопрацьовані призначені для користувача функції системи, які потім були представлені в другій бета-версії. Остаточна версія Windows Vista представлена у варіантах для 64- і для 32-розрядних процесорів. Windows Vista має також новий логотип. На думку дизайнерів компанії, цей логотип ілюструє зміни в призначеному для користувача інтерфейсі нової операційної системи (який через зовнішній вигляд називають «скляним» — «Aero Glass»). У Windows Vista також вбудовано Windows Defender та Брандмауер Windows.

Редакції[ред. | ред. код]

  • Starter: поширюється Microsoft лише на деяких ринках, що розвиваються, в бідних країнах; має символічну ціну і безліч функціональних обмежень на зразок 250 гігабайтів максимально допустимого дискового простору.
  • Home Basic: підтримка не більш 2-х процесорів (з необмеженою кількістю ядер) з 8 гігабайтами максимального обсягу оперативної пам'яті для платформи amd64 (64-х бітова) і 4 гігабайтами для платформи x86 (32-х бітова), read-only версія Meetingspace, 5 підключень по SMB, немає інтерфейсу Windows Aero, відсутня можливість приєднання до домену, редактор групових і локальних політик, немає підтримки EFS.
  • Home Premium: підтримка до 2-х процесорів з 16 гігабайтами максимального обсягу оперативної пам'яті, HDTV, запис відео-DVD, 10 підключень по SMB, підтримка сенсорних екранів, автоматичне резервне копіювання, інтерфейс Windows Aero, відсутня можливість приєднання до домену, редактор групових і локальних політик, немає підтримки EFS, підтримка Microsoft Anna — функції, що дозволяє комп'ютеру автоматично читати задану текстову інформацію (англійською мовою, аналогічної версії для читання українських текстів доки немає).
  • Business: немає батьківського контролю, підтримка до 2 процесорів, урізана мультимедійна частина і прибрані розважальні застосування. Дана версія Vista підтримує роботу в домені, політики й шифровану файлову систему EFS.
  • Enterprise: багатомовний інтерфейс, сервіси Microsoft Windows для UNIX, корпоративні розраховані на багато користувачів ліцензії, шифрувальник дисків BitLocker, урізана мультимедійна частина.
  • Ultimate: включає всі можливості 'Enterprise' і 'Home Premuim', плюс додаткові Ultimate Extras, добре розвинена мультимедійна частина, підтримка анімованих шпалер робочого столу, а підтримка мультимовного призначеного для користувача інтерфейсу дозволяє міняти за бажанням мову призначеного для користувача інтерфейсу операційної системи.
  • Ultimate Upgrade Limited Numbered Signature Edition[8]: кожен екземпляр має порядковий номер і підпис Біла Гейтса. Випускається обмеженим накладом.

Пов'язані з вимогами законодавства певних країн[ред. | ред. код]

Сервіс-паки та підтримка[ред. | ред. код]

Service Pack 1[ред. | ред. код]

Service Pack 1 (SP1) для ОС Windows Vista випущений 15 квітня 2008 року. По заявах Microsoft, після інсталяції Sp1 копіювання файлів на локальних накопичувачах здійснюватиметься на 25% швидше. Вирішена проблема, що приводила до появи повідомлень про помилки при копіюванні великих файлів через локальну мережу. Windows Vista зі встановленим пакетом оновлень також буде більш оперативне обробляти зображення високого розширення. У сервіс-пак включені доповнення, що поліпшують сумісність операційної системи з новими відеоадаптерами, деякими типами моніторів і принтерів. До складу пакету оновлень також входять виправлення, що зменшують час виведення комп'ютера зі сплячого режиму, підвищують продуктивність браузера Internet Explorer 7 і поліпшену схему управління живленням ноутбуків. Традиційно в сервіс-пак включені всі раніше випущені патчі.

Спочатку сервіс-пак був доступний п'ятьма мовами — англійській, німецькій, французькій, іспанській та японській. В середині квітня 2008 року Microsoft опублікувала версії пакету оновлень на інших мовах. Тим часом поки залишаються невирішеними проблеми сумісності SP1 з деякими драйверами пристроїв. Перед установкою SP1 система Windows Update перевіряє комп'ютер на предмет наявності проблемних компонентів, і в разі їх виявлення відкладає інсталяцію.

Service Pack 2[ред. | ред. код]

Service Pack 2 доступний до завантаження з сайту Microsoft. У Service Pack 2 присутній :

  • Windows Search 4
  • Підтримка Bluetooth 2.1/3.0 (для версії Bluetooth 3.0 доступний лише beta-драйвер)
  • Підтримка 64-розрядних процесорів VIA
  • Можливість запису оптичних дисків формату Blu-ray
  • Майстер Windows Connect Now (WCN) для спрощення налаштування безпровідних мереж Wi-fi
  • Файлова система exfat, з підтримкою запису у файли дат в міжнародному форматі, по Гринвічу, що дозволить безпомилково синхронізувати файли між різними часовими поясами
  • Підтримка смарткарт формату Iccd/ccid
  • Покращуваний захист ТВ-контенту в Windows Media Center (WMC)
  • Покращувана робота Wi-fi після виходу зі сплячого режиму
  • Внесені виправлення в DirectX
  • Оновлений компонент RSS в бічній панелі
  • Збільшена продуктивність при відтворенні HD-відео
  • Знято обмеження на кількість напіввідкритих з'єднань
  • Beta-драйвер USB 3.0
  • Оновлений Device Stage


25 травня 2009 єдиний Service Pack 2 для Windows Vista і Windows Server 2008 став доступний для публічного скачування з сайту Microsoft на англійській, німецькій, іспанській, французькій і японській мовах.

1 липня 2009 Service Pack 2 для Windows Vista став доступний для автоматичної установки через Центр оновлення Windows.

Апаратні вимоги[ред. | ред. код]

Згідно з інформацією від Microsoft, комп'ютери, на яких можна запускати Windows Vista, класифікуються як Vista Capable (задовольняють мінімальним параметрам) і Vista Premium Ready (відповідають рекомендованим параметрам)

Vista Capable Vista Premium Ready
Процесор 800 МГц 1 ГГц
RAM 512 МБ 1 ГБ
Відеоадаптер DirectX 8 та вище DirectX 9 сумісний з підтримкою технологій Hardware Pixel Shader v2.0 та WDDM
Відеопам'ять не критично 128 МБ
Жорсткий диск 20 ГБ 40 ГБ
Вільне місце на жорсткому диску 15 ГБ 20 ГБ
Інші приводи CD-ROM DVD-ROM

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Windows Version Numbers - Version and build numbers of Microsoft Windows. Архів оригіналу за 19 липня 2021. Процитовано 19 липня 2021. 
  2. Oiaga, Marius (26 травня 2009). Download Windows Vista Service Pack 2 (SP2) RTM. Softpedia. SoftNews. 
  3. Microsoft запускає Windows Vista и Microsoft Office 2007 у всьому світі(англ.). PressPass. Microsoft. 30 січня 2007. Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 1 лютого 2007. 
  4. Desktop Windows Version Market Share Worldwide. StatCounter Global Stats (англ.). Архів оригіналу за 20 квітня 2019. Процитовано 15 червня 2021. 
  5. Desktop Windows Version Market Share Ukraine | StatCounter Global Stats. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 19 липня 2021. 
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 січня 2010. Процитовано 31 серпня 2008. 
  7. Longhorn's new name: Windows Vista(англ.). Архів оригіналу за 26 червня 2013. Процитовано 8 вересня 2008. 
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 вересня 2008. Процитовано 17 червня 2009.