Вузькоголови

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Stenocephalidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вузькоголови

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Напівтвердокрилі (Hemiptera)
Підряд: Клопи (Heteroptera)
Інфраряд: Pentatomomorpha
Надродина: Coreoidea
Родина: Вузькоголови (Stenocephalidae)
Dallas, 1852
Види

Див. текст

Посилання
Вікісховище: Dicranocephalus
Віківиди: Stenocephalidae
EOL: 2643974
ITIS: 721929
NCBI: 257903

Вузькоголови[1] (Stenocephalidae) — невелика родина клопів (Heteroptera). Включає 30 видів в єдиному роді Dicranocephalus.[2][3]

Поширення[ред. | ред. код]

Найбільш численні вони в тропічній і субтропічній зонах Старого Світу. У Палеарктиці є 18 видів. У Європі представлена сімома видами. В Австралії зареєстровано лише D. aroonanus. Крім того, окремі палеарктичні види були інтродуковані в Західну півкулю: Галапагос, Мексику та Еквадор.

Опис[ред. | ред. код]

Клопи мають довгасте тіло, середнього розміру, з коричневим або жовтувато-коричневим забарвленням. Голова має вусики і рострум з 4 сегментів і забезпечена простими очима. На грудях видно трапецієподібну переднеспинку. Напівпокриви мають мембрану з двома базальними клітинами, великою і малою, від яких відходять численні поздовжні ребра.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Ці комахи є фітофагами, які висмоктують соки рослин і живуть ними. Більшість видів живляться молочайними. Поліфагізм був виявлений у кількох видів; вони живляться представниками родин барбарисових, кипарисових, соснових і вересових. Деякі Stenocephalidae є переносниками найпростіших роду Phytomonas , що мешкають у рослинному соку молочаїв. Самиці відкладають яйця на поверхні пагонів. Зимівля європейських видів відбувається, зокрема під камінням.

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. О. П. Зінченко, К. Б. Сухомлін. Клопи (ряд Hemiptera). Методичні рекомендації для студентів з навчальної комплексної (зоолого-ботанічної) практики. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк. 2016. — с. 23
  2. Webb, Nick; Eades, David C. (2018). genus Dicranocephalus Hahn, 1826. Coreoidea species file online, Version 5.0. Процитовано 1 травня 2019.
  3. Dicranocephalus Report. Integrated Taxonomic Information System. Процитовано 1 квітня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]