Sturnira boadai

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Sturnira boadai
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Рукокрилі (Chiroptera)
Родина: Листконосові (Phyllostomidae)
Рід: Sturnira
Вид:
S. boadai
Біноміальна назва
Sturnira boadai
Yánez-Fernández, Marchán-Rivadeneira, Velazco, Burneo, Tinoco & Camacho, 2023

Sturnira boadai — вид рукокрилих (Chiroptera) ссавців з родини листконосових (Phyllostomidae).

Поширення й екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Еквадор[1]. Відомий з двох підтверджених місць у провінції Замора Чинчіпе: поблизу басейну річки Нангаріца та поблизу кордону Еквадору та Перу. Очікується, що S. boadai також зустрічається в суміжних, кліматично подібних середовищах існування північно-східного Перу[1].

Опис[ред. | ред. код]

Sturnira boadai є одним із двох найменших видів роду, причому більшість вимірювань збігаються з S. nana. Спинне хутро щільне, темно-буре, з довгими (6–7 мм) волосками. Волоски на спині чотириколірні з вузькою білою прикореневою смугою ≈ 10% довжини волосся, епібазальною коричневою смугою ≈ 40% довжини, субтермінальною світло-коричневою смугою ≈ 30% довжини та темною -коричнева верхівкова смуга, яка покриває ≈ 20% довжини волосся. Черевна шерсть і нижня частина тіла світліші за спинну. Черевні волоски триколірні через відсутність кінцевого темно-коричневого кінчика спинних волосків. Шерсть розріджена на дорсальній поверхні стегнової кістки, великогомілкової кістки, задніх лап, міжстегнової перетинки та верхньої частини передпліччя. Перетинки крил від сірувато-чорнувато-коричневого кольору. Плечові залози відсутні. Носовий лист темно-коричневий, довгий, вузький. Зубна формула I2/1–2, C1/1, P2/2, M3/3 × 2 = 30–32[1].

Sturnira boadai і S. nana схожі. Однак обидва види можна розрізнити за кількома черепно-зубними характеристиками. У S. boadai череп має кулясту мозкову коробку та менш видовжений рострум, тоді як у S. nana мозкова оболонка відносно довга з вузьким похилим рострумом. Виличні дуги у S. boadai завжди неповні, тоді як у S. nana вони можуть бути повними або неповними. Р3 невеликий, вузький, з гострою коронкою і не контактує ні з С1, ні з Р4 у S. boadai, тоді як Р3 ширший і контактує як з С1, так і з Р4 у S. nana[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Епітет boadai присвячений пам'яті еквадорського теріолога Карлоса Боада (1973–2015). Карлос був захоплений вивченням дрібних ссавців, особливо кажанів і гризунів. Його науковий внесок у знання ссавців Еквадору був видатним[1].

Таксономічна примітка[ред. | ред. код]

Раніше особин цього нового виду приписували до Sturnira nana. Однак аналізи показують, що популяції, ідентифіковані як S. nana з Еквадору та Перу, генетично, морфологічно та екологічно відрізняються[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Yánez-Fernández, V.; Marchán-Rivadeneira, M. R.; Velazco, P. M.; Burneo, S. F.; Tinoco, N.; Camacho, M. A. On the Taxonomic Identity of Sturnira nana Gardner and O'Neil, 1971 (Chiroptera: Phyllostomidae), from Ecuador, with the Description of a New Species of Sturnira // American Museum Novitates. — 2023. — Вип. 2023. — № 4001. — С. 1–28. — DOI:10.1206/4001.1. (англ.)