Надлишкова вибірка згладжування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Supersampling)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Процес роботи суперсемплінгу

Надлишко́ва ви́бірка згла́джування, або суперсе́мплінг (англ. Super Sampling anti-aliasing, SSAA) — це група методів згладжування, що застосовуються для видалення нерівних країв із зображень, що відображаються в комп'ютерних іграх або інших комп'ютерних програмах, що генерують зображення.[1]

Повноекранне згладжування дозволяє усунути характерні «драбинки» на кордонах полігонів. Але слід враховувати, що повноекранне згладжування споживає немало обчислювальних ресурсів, що призводить до падіння частоти кадрів.

Методи згладжування[ред. | ред. код]

При відборі вибірок у межах пікселя позиції вибірки мають бути певним чином визначені. Хоча кількість способів, якими це можна зробити, нескінченна, є кілька способів, які зазвичай використовуються[2][1]

Алгоритм сітки[ред. | ред. код]

Найпростіший алгоритм. Піксель розбивається на кілька субпікселів, і вибірка береться з центру кожного з них. Він швидкий і простий у реалізації. Хоча, через регулярний характер вибірки, аліасинг все одно може відбуватися, якщо використовується невелика кількість підпікселів.

Випадковий алгоритм[ред. | ред. код]

Також відома як стохастична вибірка, вона дозволяє уникнути регулярності супервибірки сітки. Однак, через нерівномірність шаблону, вибірки виявляються зайвими в одних частинах пікселя і недостатніми в інших.

Алгоритм зміщення[ред. | ред. код]

Модифікація сіткового алгоритму для апроксимації пуассонівського диска. Піксель розбивається на кілька підпікселів, але вибірка береться не з центру кожного, а з випадкової точки всередині підпікселя. Скупчення все ще може відбуватися, але в меншій мірі.

Алгоритм обертової сітки[ред. | ред. код]

Використовується сітка , але шаблон зразків повертається, щоб уникнути вирівнювання зразків по горизонтальній або вертикальній осі, що значно покращує якість згладжування для найпоширеніших випадків. Для оптимального шаблону кут повороту дорівнює , а квадрат розтягується в коефіцієнті , що робить його також розв'язком з 4-а рішеннями.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б supersampling - Everything2.com. www.everything2.com. Архів оригіналу за 11 жовтня 2021. Процитовано 5 грудня 2021.
  2. Anti-aliasing techniques comparison. SAPPHIRE Nation - Community blog by SAPPHIRE Technology (англ.). 29 листопада 2016. Архів оригіналу за 11 жовтня 2021. Процитовано 5 грудня 2021.