Thiomargarita magnifica

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Thiomargarita magnifica
Біологічна класифікація
Домен: Бактерії (Bacteria)
Тип: Протеобактерії (Proteobacteria)
Клас: Гамма-протеобактерії (Gamma Proteobacteria)
Ряд: Thiotrichales
Родина: Thiotrichaceae
Рід: Thiomargarita
Вид: T. magnifica
Thiomargarita magnifica
Volland et al., 2022
Посилання
Віківиди: Thiomargarita magnifica

Thiomargarita magnifica — вид морських грам-негативних бактерій з класу гамма-протеобактерій, виявлений у мангрових заростях Карибського моря. Ця видима неозброєним оком, найбільша з відомих науці бактерій, досягає 2 см у довжину і перевершує за цим параметром багатьох комах.

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Приблизно в 2012 році Олів'є Гросс, морський біолог з Університету Французьких Антильських островів[en] в Пуент-а-Пітр, натрапив на дивний організм, що росте у вигляді тонких ниток на поверхні листя мангрових дерев, що розкладаються, e місцевому болоті. Тільки через 5 років він та його колеги зрозуміли, що організми насправді були бактеріями. Ще п'ять років пішло те що, щоб глибоко вивчити і продемонструвати складність цього організму. Лише в 2022 Жан-Марі Фолланд з колегами опублікували більш вичерпний опис цього біологічного виду [1][2].

Опис[ред. | ред. код]

Thiomargarita magnifica — це видима неозброєним оком, найбільша з відомих науці бактерій, що досягає 2 см завдовжки (ширина цих клітин від кількох десятків до приблизно 150 мкм). Раніше найбільшою бактерією вважалася Thiomargarita namibiensis , розмір якої досягає 0,75 мм. Бактерія Thiomargarita magnifica має величезний геном, який містить близько 11 000 генів, що чітко відрізняються (близько половини від людського), у той час як зазвичай бактеріальний геном не перевищує 3900 генів. При цьому було виявлено, що гігантська бактеріальна клітина містить дві мембранні «мішечки», один з яких містить всю ДНК мікроорганізму і, крім того, рибосоми. Таким чином, геном цих бактерій не «плаває» вільно всередині клітини, як у інших бактерій та прокаріотів, а інкапсульований у мембрану. Існування подібної органели раніше не спостерігалося у бактерій, але характерно для набагато складніших клітин еукаріотів, у яких геном укладено в ядро ​​клітини. Очевидно, будова нової бактерії займає проміжне положення між прокаріотами та еукаріотами. Вчені не виключають, що це втрачена ланка в еволюції клітин Землі. Крім величезного розміру, Thiomargarita magnifica демонструють безпрецедентну поліплоїдію, що становить понад півмільйона копій дуже великого геному, і проходять диморфний життєвий цикл з асиметричним розходженням хромосом у дочірніх клітинах [1] [2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Largest bacterium ever discovered has unexpectedly complex cells. Science (англ.). science.org. Архів оригіналу за 23 березня 2022. Процитовано 24 лютого 2022.
  2. а б Volland Jean-Marie et al. A centimeter-long bacterium with DNA compartmentalized in membrane-bound organelles (англ.) // bioRxiv : Журнал. — biorxiv.org, 2022. — doi:10.1101/2022.02.16.480423. Архів оригіналу за 19 березня 2022. Процитовано 24 березня 2022.

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Thiomargarita magnifica