USS Katahdin (1861)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
USS Katahdin під час операцій на Міссісіпі (ескіз сучасника подій)

USS Katahdin - канонерський човен типу Unadilla, побудований для флоту Союзу під час Громадянської війни у США. Названий на честь гори у штаті Мен.

"Катадін" був оснащений однією гладкоствольною і однією нарізною дульнозарядною гарматою  проти ворожих кораблів і суден, а також двома гаубицями для обстрілу берегових цілей.

Служба під час Громадянської війни

[ред. | ред. код]

Корабель брав участь у блокаді портів Конфедерації у Мексиканській затоці, захопленні ескадрою адмірала Фаррагута Нового Орлеану, бойових діях на Міссісіпі.

У цей період корабель зумів захопити під час спроби переправитись через ріку 1500 голів рогатої худоби, яку переганяли з Техасу, аби забезпечити продовольством східні армії Конфедерації. Свідченням важливості таких постачань для південців стала безуспішна спроба відбити худобу, здійснена підрозділом у 3 тисячі піхотинців за підтримки 9 польових гармат, відбита вогнем канонерок північан.

Після операцій на Міссісіпі "Катадін" брав участь у блокаді узбережжя Техасу. Після завершення війни корабель був проданий у Нью-Йорку 30 грудня 1865.[1]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Katahdin I (Gunboat). Naval History and Heritage Command (англійська) . 28.06.2015. Архів оригіналу за 20 вересня 2015. Процитовано 18.03.2019.