Upper Atmosphere Research Satellite

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Upper Atmosphere Research Satellite
Зображення
Початкова точка маршруту Kennedy Space Center Launch Complex 39Ad[1]
Ракета-носій космічний човник[1]
Оператор Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору
Дата запуску космічного апарату за UTC 12 вересня 1991[1]
Дата сходження з орбіти 24 вересня 2011[2]
Тип орбіти низька навколоземна орбіта
Платформа космічного апарата MultiMission Modular Spacecraftd[3]
CMNS: Upper Atmosphere Research Satellite у Вікісховищі
UARS

Upper Atmosphere Research Satellite (UARS — Верхньоатмосферний дослідницький супутник) — американський науковий супутник масою 6,5 тонн, призначений для вивчення верхніх шарів атмосфери, запущений 1991 року і виведений з експлуатації в 2005.

Падіння[ред. | ред. код]

За оцінкою NASA, супутник, наблизившись до Землі, розпадеться приблизно на 100 уламків, більшість з яких згорить у верхніх шарах атмосфери. Однак не менш як 26 найважчих металевих частин загальною вагою до 600 кг впадуть на поверхню Землі. На думку фахівців, уламки може розкидати на відстань близько 800 км. Як сподіваються в агентстві, оскільки три чверті поверхні Землі вкрито водою, супутник впаде не на тверду поверхню, а в океан. Російські засоби контролю очікували, що 23 вересня відбудеться падіння некерованого 6-тонного американського супутника. Офіційний представник Космічних військ Російської Федерації полковник Олексій Золотухін повідомив ІТАР-ТАРС:

За новими уточненими даними, він впаде в Індійському океані на північ від островів Крозе[4].

Свого часу пропонувалося забрати супутник з орбіти космічним човником, але цього не було зроблено.

Французькому астрофотографу Тьєрі Лего за допомогою спеціальної оптики вдалося зняти 15 вересня на відео політ некерованого супутника на висоті 250 км. Фахівці досі не можуть визначити ні точний час падіння, ні місце, куди впадуть частини шеститонного космічного об'єкта. На відео супутник постає блискучим металевим предметом, що повільно рухається в чорному небі[5].

Згідно із заявою НАСА з посиланням на Об'єднаний центр космічних операцій (англ. Joint Space Operations Center) на базі Військово-повітряних сил США у Каліфорнії, супутник впав 24 вересня 2011 року в північній частині Тихого океану, біля західного узбережжя США[6]. Потім НАСА оприлюднило інформацію, що 24 вересня о 04:01 GMT супутник увійшов у верхні шари земної атмосфери і його уламки впали в Тихий океан в області з координатами 14,1° південної широти та 170,2° західної довготи[7].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в McDowell J. Jonathan's Space Report — 1989.
  2. https://www.space-track.org/#decay
  3. https://space.skyrocket.de/doc_sat/fairchild_mms.htm
  4. Американський 6-тонний супутник впаде в Індійський океан. — Українські національні новини, від 23 вересня 2011 року, о 09:13.
  5. The Daily Mail
  6. Американський супутник впав у північній частині Тихого океану, біля західного узбережжя США[недоступне посилання з червня 2019]. — Укрінформ, від 24 вересня 2011 року, о 20:41.
  7. UARS повертається додому. Архів оригіналу за 2 жовтня 2011. Процитовано 29 вересня 2011.