Legio XVII

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з XVII легіон)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Legio XVII
На службі 41 до н. е. — 9
Країна Римська імперія
Вид Сухопутні війська
Тип Легіон
Чисельність 5000 осіб
Війни/битви Битва у Тевтобурзькому лісі

Legio XVII — римський легіон.

Історія[ред. | ред. код]

Створено у 41 році до н. е. Октавіаном. Легіон складався з ветеранів Брута та Кассія, а також мешканців Цізальпійської Галлії. В 30-х роках до н. е. брав участь у війні проти Секста Помпея. В 31 році до н. е. бився на боці Октавіана у вирішальній битві при Акціумі. Після цього переміщено до м. Аргенторатум (сучасне м. Страсбург), що був у провінції Нижня Германія.

У 15 році до н. е. переведено до Кастри Ветера (сучасне м. Ксантен), провінція Верхня Германія. Тут в 12-9 роках до н. е. брав участь у походах Друза Старшого. З 9 року до н. е. до 5 року н. е. командуванням над римськими легіонами у Германії перебрав Тиберій, майбутній імператор. Legio XVII брав участь у всіх походах останнього.

У 5 році увійшов до складу армії під загальним командуванням Публія Квінтілія Вара. У 9 році разом з іншими легіонами було знищено під час битви в Тевтобурзькому лісі. За наказом імператора Августа в нагадування про це нещастя номер легіону було назавжди видалено з переліку легіонних номерів імперії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Le Dictionnaire des Antiquités Grecques et Romaines de Daremberg et Saglio, Tome 3, vol. 2, pp. 1047–1093
  • Emil Ritterling: Legio (XVII, XVIII, XIX). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band XII,2, Stuttgart 1925, Sp. 1767 f.