Legio IV Flavia Felix

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Legio IV Flavia Felix
Емблема
На службі 70 — початок IV століття
Країна Римська імперія
Вид Сухопутні війська
Тип Легіон
Чисельність 5000-5500 осіб
Талісман Лев
Командування
Визначні
командувачі
Маній Лаберій Максим
Максим Децім Мерідій
Марк Корнелій Нігрін Куріацій Матерн

Медіафайли на Вікісховищі

Legio IV Flavia Felix (IV легіон Флавія Щасливий) — римський легіон. Спочатку звався Флавієвим. За імператора Траяна отримав прізвисько Щасливий. Зображений на монетах Галлієна, Вікторина та Караузія.

Історія[ред. | ред. код]

Створено у 70 році імператором Веспасіаном. Він замінив розформований Legio IV Macedonica. Деякий час стояв табором у м. Бурнум, провінція Далмація (сучасне м. Кістан'є, Хорватія). За імператора Доміціана у 83 році перебазовано до провінції Паннонія. 86 року опинився у Верхній Мезії, стояв у м. Сінгідуні (сучасне м. Белград, Сербія), потім у м. Вімінація (сучасне м. Пожаревац, Сербія). У 86 та 88 роках брав участь в поході проти племен сарматів та даків.

За імператора Траяна у 101–106 роках зробив значний внесок у підкорення Дакії Римом, особливо відзначився у Другій битві при Тапах 101 року та у захопленні столиці даків — Сармесегетузі 106 року. Його легат Маній Лаберій Максим захопив сестру царя Децебала. Після цієї кампанії стояв у м. Берзобіс (сучасне м. Берзобія) та охороняв прохід через Залізні Ворота. У 108–117 роках в Колонії Ульпія Траяна Сармесегетузі займався зведенням укріплень та громадських будівель, а вексиларії легіону наглядали за золотими копальнями Дакії.

У 119 році за наказом імператора Адріана перебазовано до Сінгідума для охорони провінції Мезія. В подальшому окремі підрозділи стояли в Аквінку (сучасний Будапешт, Угорщина). За правління імператора Антоніна Пія продовжував захищати Мезію.

У 162–166 роках був частиною армії під орудою Луція Севера, що воювала проти Парфії. Після цього з 166 до 180 року — учасник Першої та Другої Маркоманської війн. В цей час легіоном керував Максим Децім Мерідій, прообраз головного героя фільму Гладіатор. У 193 році легіон підтримав Септимія Севера в боротьбі за владу проти Песценнія Нігера та Клодія Альбіна. У 200 році ветерани легіони розміщені у м. Наїсс (сучасне м. Ніш, Сербія).

Про діяльність легіону у II ст. відомостей замало. Втім знано, що легіон відзначали імператори Олександр Север, Максимін Фракієць, Гордіан III. У 244 році імператор Філіпп I Араб розмістив ветеранів легіону в Колонії Флавія Сергій Неаполь (Палестина). У 260 році звитяжно бився проти германського племені алеманів, чим врятував Італію. За це імператор Галлієн розмістив символ легіону на своїх монетах.

У 285–290 роках брав участь у складі військ імператора Максиміана при придушенні повстання багаудів в Галлії. У 298 році один з підрозділів супроводжував імператора Діоклетіана під час походу до Єгипту проти узурпатора Доміція Доміціана. Після цього легіонери займавлися зміцненням Арабського лімеса.

Основні підрозділи легіону розташовувалися у Сінгідуні, підкоряючись дуксу провінція Мезія Пріма. Завершив своє існування бл. 310-х років із вторгненням варварів до імперії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Emil Ritterling: Legio (IIII Flavia). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band XII,2, Stuttgart 1925, Sp. 1540–1549.
  • Le Dictionnaire des Antiquités Grecques et Romaines de Daremberg et Saglio, Tome 3, vol. 2, pp. 1047–1093