Legio I Iovia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Legio I Iovia
На службі III — V ст.
Країна Римська імперія
Вид Сухопутні війська
Тип Легіон
Чисельність 2000-500 осіб
Гарнізон/Штаб Трезміс
Новіодум
Талісман Юпітер
Війни/битви Перська кампанія 296-298 років

Legio I Iovia (легіон I Юпітера) — римський легіон часів пізньої імперії. Отримав назву на честь прізвиська імператора Діоклетіана.

Історія[ред. | ред. код]

Створено Діоклетіаном, який дав йому своє прізвисько Jovius. Він розмістив його на Дунаї, чиї залоги хотів підсилити, в Трезмісе (навпроти сучасного міста Бреїла). Легіон був розміщений в провінції Нижня Мезія (у подальшому римської провінції Скіфії Малої) поблизу гирла Дунаю. Відповідно до Вегеція отримав прізвисько «Маттіобарбул», за вправність його вояків володіти зброю маттіобарбула. Проте це прізвисько існувало лише за часів Діоклетіана й Максиміана.

В 296–298 роках вексиларії легіону брали у Перському поході проти Сасанідів. В подальшому основні частини розташовувалися на нижній течії Дунаю, який охороняли переважно від готів.

У IV столітті він помінявся місцями з легіоном II Herculia і розбив табір в Новіодум (неподалік від сучасної Ісакчі, Румунія), де його поміщає Список почесних посад (Notitia Dignitatum). Частина легіону стояло у Каструмі Егисс (сучасне м. Тулча, Румунія). Joviani Seniores (palatini) Італії та Joviani Juniores (id.) Сходу — підрозділу цього легіону. Останнє місце легіону — м. Капідава.

Згідно з Notitia Dignitatum, на початку 5-го століття легіон перебував ще в своєму таборі на Дунаї. За деякими відомостями, ймовірно, перейшов на службу у армію Східної Римської імперії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Le Dictionnaire des Antiquités Grecques et Romaines de Daremberg et Saglio, Tome 3, vol. 2, pp. 1047–1093