Вільгельм Буш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гайнріх Крістіан Вільгельм Буш
нім. Heinrich Christian Wilhelm Busch
Вільгельм Буш (1860)
Ім'я при народженні фр. Heinrich Christian Wilhelm Busch
Народився 15 квітня 1832(1832-04-15)
Відензаль, Нижня Саксонія, Німеччина
Помер 9 січня 1908(1908-01-09) (75 років)
Мехтсгаузен, Нижня Саксонія, Німеччина
Поховання Нижня Саксонія
Країна  Королівство Ганновер
 Королівство Пруссія
Національність німець
Діяльність поет, гуморист, карикатурист, художник
Alma mater Мюнхенський технічний університет, Дюссельдорфська академія мистецтв, Ганноверський університет і Королівська академія витончених мистецтв в Антверпеніd
Мова творів німецька
Роки активності 1859—1908
Magnum opus «Макс та Моріц»
Конфесія лютеранство
Брати, сестри Otto Buschd[1]
Автограф
Сайт: (неофіц.)

CMNS: Вільгельм Буш у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах
S:  Роботи у  Вікіджерелах

Га́йнріх Крістіан Вільгельм Буш (нім. Heinrich Christian Wilhelm Busch; 15 квітня 1832, Відензаль — 9 січня 1908, Мехтсгаузен) — один з найбільш впливових та визначних поетів-гумористів та художників-карикатуристів Німеччини.

Вже в останні роки свого життя Вільгельма Буша було визнано «класиком німецького гумору»[3], який своїми сатиричними ілюстрованими історіями досяг великої популярності в народі. Сьогодні вважається одним з піонерів коміксів. До його найвідоміших творів належать «Ілюстрювані історії про Макса і Моріца», «Благочестива Гелена», «Пліш та Плюм», «Невдаха Ганс Гукебайн», та трилогія «Кноппи», яка складається з трьох частин — «Пригоди незаміжньої дівчини», «Пан та Пані Кнопп» та «Юльген» (вийшла друком у 1876–1877 роках).

Походження[ред. | ред. код]

Дід Вільгельма Буша з материнського боку — Йоганн Георг Кляйне — наприкінці XVIII століття перебрався до невеличкого сільського поселення Відензаль між містечком Штадтхаген (Нижня Саксонія) та Локкумським монастирем. Там у 1817 році він збудував вкритий соломою будинок, де п'ятнадцятьма роками пізніше з'явився на світ Вільгельм Буш. Амалія Кляйне, бабуся поета та художника, мала у поселенні крамницю. Саме у цій крамниці пройшло дитинство матері Вільгема Буша — Генріетти, поки два її старші брати відвідували гімназію. Дід помер у 1820 році, тож його вдова разом з дочкою продовжували опікуватися крамницею, аби забезпечити власне існування. Мати поета вже у 19 років вперше побралася шлюбом з наступником її батька лікарем Фрідріхом Вільгельмом Штюмпе. Вже у 26 років Генріетта Кляйне стала вдовою, а троє її дітей від цього шлюбу померли ще будучи немовлятами. У 1830 році у Відензалі оселився незаконнороджений син фермера Фрідріх Вільгельм Буш. У містечку Локкум, що знаходилося неподалік, він став учнем продавця, та вступивши до шлюбу з Генріеттою Кляйне прийняв на себе управління її крамницею, яку відновив та розбудував майже наново.

Дитинство[ред. | ред. код]

Вільгельм Буш народився 15 квітня 1832 року і став першим з сімох дітей подружжя Генріетти Кляйне і Фрідріха Вільгема Буша. Шість братів та сестер народилися незабаром — Фанні (1834), Густав (1836), Адольф (1838), Отто (1841), Анна (1843) та Герман (1845). Батьки були працьовитими, амбітними та набожними протестантами, згодом родина мала непоганий достаток. Про це свідчить і те, що крім Вільгельма на навчання були відправлені і двоє молодших синів. Таку готовність батька Вільгельма Буша до «інвестування» у навчання своїх нащадків біограф Буша Берндт Весслінг частково пов'язує саме з тим фактом, що батько поета-гумориста був народжений поза шлюбом, що у ті часи вважалося (особливо серед селян) серйозною «плямою» на репутації.

У дитинстві Вільгельм Буш відрізнявся «худорлявою, ба навіть тендітною» статурою, однак насмішки, якими він пізніше наповнив життя своїх героїв Макса та Моріца, у його сільському дитинстві були рідкістю. Як сам Вільгельм Буш пізніше зазначав у автобіографічних нарисах та листах — «я був чутливою, дещо лякливою дитиною і дуже наполегливо і завзято брався за науку. Особливо розгубленим, сумним та враженим почувався я восени, коли починався час забивання домашньої худоби». Дитячі переживання, емоційний стан та жахливі «ковбасні метаморфози» вплинули на життя Вільгельма Буша настільки сильно, що він впродовж всього життя не вживав у їжу свинину.

Навчання[ред. | ред. код]

Мюнхенський період[ред. | ред. код]

Макс та Моріц[ред. | ред. код]

Франкфуртський період[ред. | ред. код]

Пізні роки життя[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Catalog of the German National Library
  2. а б LIBRIS — 2012.
  3. Berndt W. Wessling: Wilhelm Busch — Philosoph mit spitzer Feder. Wilhelm Heyne Verlag, München 1993, ISBN 3-453-06344-9, S. 17 und Joseph Kraus: Wilhelm Busch. Rowohlt, Reinbek 1970, 17. Auflage. 2007, ISBN 978-3-499-50163-0, S. 112.

Література[ред. | ред. код]

  • Бжоли або Жумм-бжінь-брумм / Вільгельм Буш; Мал. авт.; На українську мову перелицював Ярослав Вільшенко [Антін Лотоцький]. — Львів: Накладом Видавництва „Світ Дитини”. Друкарня Ставропіг. Ін-та, 1926. — 84 с. — (Діточа Бібліотека; Книжечка 68).
  • Дядькова пімста / Вільгельм Буш; Мал. авт.; На українську мову перелицював Роман Завадович. — Львів: Накладом Видавництва „Світ Дитини”. Друкарня ОО. Василіян у Жовкві, 1926. — 20 с.: іл. — (Діточа Бібліотека; Книжечка 64).
  • Стрілець Тріска / Вільгельм Буш; Мал. авт.; На українську мову перелицював Роман Завадович. — Львів: Світ Дитини. Друкарня ОО. Василіян в Жовкві, 1926. — 20 с.: іл. — (Діточа Бібліотека; Книжечка 72).
  • Вільгельм Буш “Пліх й Плюм”; Мал. авт.; Переказ українською мовою Оксани та Ігоря Алліних. Електронна версія книги за посиланням https://reader.mailua.com/docs/busch/

Посилання[ред. | ред. код]