Убивство Марата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поль Бодрі, « Убивство Марата »
1866 р.
фр. L'Assassinat de Marat
Творець: Поль Бодрі
Час створення: 1866
Розміри: ×
Висота: 203 см
Ширина: 154 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: ню[2]
Зберігається: Нант, Франція
Музей: Музей красних мистецтв

«Убивство Марата» або «Шарлота Корде» — відомий твір французького художника Поля Бодрі, представника стилю академізм.

Серед відомих замов Поля Бодрі — декоративний живопис для буржуазного інтер'єру фоє Паризької Опери. Замовником став імператор Наполеон ІІІ, що забезпечило художнику 10 добре проплачених років роботи.

Серед творів художника — декоративні стінописи в замку Шантії та в декількох приватних, міських палацах, які у Франції традиційно називають отелями.

Художник в свою чергу підтримав офіційний культ убивці Марата — Шарлоти Корде, який діяльно підтримував двір і тимчасовий імператор Наполеон ІІІ.

Митець звернувся до історичної події і створив полотно, що надало ореол героїчності французькій жінці з дворян, котра самотужки стратила палкого ідеолога терору і страт — журналіста Марата. Дівчина сплатила за вчинок власним життям, бо її було теж страчено.

Поль Бодрі старанно вивчив картину свого попередника Ж.-Л. Давіда і використав її як історичний документ. Звідси ванна, в якій лежав хворий ідеолог терору, конторка з дерева, яку той використовував для листування, зелена драперія, відома ще за картиною Давіда. Але сцена убивства подана з іншого ракурсу, а митець — стоїть абсолютно на протилежних політичних позиціях, ніж Давід. Якщо той звеличував Марата і робив з нього мученика революції, то Поль Бодрі звеличує дівчину-убивцю, що скоїла страту діяча, прихильника масових убивств заради припинення революційного насилля. Митець став на бік обскурантів , що почали тривалий процес перетворення діячів французької революції на демонів зла, хоча насправді таких було мало.

Зберігся лист Шарлоти Корде, що свідчить про її здатність самій оцінювати події і самій приймати відповідальні рішення. Вона пише, засуджуючи розпочаті стати в Парижі — (переклад російською)

…Вы знаете ужасную новость, и Ваше сердце, как и моё трепещет от возмущения; вот она, наша добрая Франция, отданная во власть людям, причинившим нам столько зла! <…> Я содрогаюсь от ужаса и негодования. Будущее, подготовленное настоящими событиями, грозит ужасами, которые только можно себе представить. Совершенно очевидно, что самое большое несчастье уже случилось. <…> Люди, обещавшие нам свободу, убили её, они всего лишь палачи.

Полотно Бодрі «Убивство Марата» мимоволі стало антитезою та запереченням уславленого полотна Смерть Марата, що створив художник Жак-Луї Давід в часи французької революції 17891793 рр. Оригінал Давіда був вивезений у Бельгію, де й зберігається донині. Для Парижу — створили лише копію.

Імперія діяльно підтримала авторитет митця, зробивши його найпопулярнішою фігурою офіційного визнаного мистецтва.

Див. також[ред. | ред. код]

  1. а б Joconde — 1975.
  2. JocondeLab — 2014.