Довідка:Ознайомлення із засадами оформлення статей/2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку



Стиль
Величезний ресурс


Розділи статей
Як робити статті читабельними


Зображення та джерела
Збагачення тексту


Внутрішні посилання
Як зв'язати енциклопедію докупи


Послідовність
Останні дрібниці, про які слід поміркувати


Підсумок
Огляд того, чого Ви навчились




Приклад статті в англійській Вікіпедії: блок змісту, зображення на початку, і декілька розділів статті.

Почніть зі спрощеного й скороченого викладу інформації, а потім ознайомлюйте читача з подробицями, розбиваючи текст на зручні для сприйняття шматки тексту під логічними тематичними заголовками.


Вступ статті

Вступ статті — це перша її частина, розміщена перед змістом та будь-якими розділами. Перше речення вступного розділу повнно містити визначення теми статті, та чітко показувати, що саме робить цю тему енциклопедично значущою. Решта вступу має коротко знайомити читача зі змістом статті, та наводити резюме її ключових тез — щось на кшталт конспекту статті.


Розмір вступного розділу має становити 1-4 абзаци (чим більша стаття, тим більшим має бути її вступ), і має бути цілком самодостатнім блоком інформації, який би містив стислий огляд всієї статті. Наголос на тій чи іншій тезі у вступі загалом має відповідати її важливості для теми статті, тобто не варто виносити у вступ те, що для теми статті є другорядним (як-от якісь цікавинки, не надто важливі події тощо). Окремі твердження слід підкріплювати джерелами інформації у формі приміток, якщо такі джерела не наведено деінде в статті. Вступ слід писати чітким, приємним стилем — таким, щоб він заохочував до прочитання решти статті. А основний текст статті вже описуватиме тему в подробицях для тих читачів, які хочуть дізнатися більше.


Розділи і заголовки

Статті оформлюються в окремі розділи й підрозділи, кожен з яких має короткий заголовок, що автоматично з'явиться в блоці зі змістом. Загалом, найбільш зручними для читання є розділи розміром від одного до чотирьох абзаців.


У заголовках розділів не повинно бути внутрішніх посилань, шаблонів, чи посилань на джерела.


Заголовок першого рівня — це сама назва статті, тож він генерується автоматично. Ієрархія заголовків у тілі статті починається з другого рівня (== Заголовок 2-го рівня ==), із підрозділами від третього рівня (=== Заголовок 3-го рівня ===) й далі. Розділи мають бути послідовними — наприклад, не повинні переходити одразу до третього рівня, пропустивши другий.


Див. також

Ознайомлення з форматуванням