Довідка:Ознайомлення із засадами оформлення статей/6

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку



Стиль
Величезний ресурс


Розділи статей
Як робити статті читабельними


Зображення та джерела
Збагачення тексту


Внутрішні посилання
Як зв'язати енциклопедію докупи


Послідовність
Останні дрібниці, про які слід поміркувати


Підсумок
Огляд того, чого Ви навчились




Підсумок

ВП:Стиль — це досить значний ресурс інформації, який має потенціал до ще більшого розширення, але Ви не зобов'язані перечитати чи, тим паче, вивчити його повністю. Ось декілька ключових принципів, про які слід пам'ятати:


  1. Послідовність — стежте за тим, щоб стиль і форматування були послідовними у всій статті, а також там, де це доцільно/можливо — уніфікуйте його з іншими статтями Вікіпедії.
  2. Стабільність — уникайте необґрунтованих змін стилю статті з одного на інший, якщо обидва такі стилі не суперечать настановам. Такі дії не вітаються, оскільки можуть викликати війну редагувань між користувачами з різними поглядами на стиль.
  3. Чіткість — старайтесь робити енциклопедію настільки приємною для читання, наскільки це можливо (наприклад, підбирайте кращі слова, виправляйте структуру, форматування, додавайте зображення й діаграми тощо).
  4. Посилання на джерела — впевніться в тому, що читачі зможуть простежити джерела інформації до надійного джерела — це забезпечить перевірність інформації та, як наслідок, підвищить репутацію Вікіпедії.


Наявні у Вікіпедії настанови щодо стилю містять більше порад стосовно багатьох різних нюансів, від пунктуації до одиниць вимірювання та різних дрібниць. Для перегляду наявних настанов перегляньте категорію Вікіпедія:Стиль. (Згодом, коли вдасться розробити більше настанов щодо стилю статей, цю категорію можна буде переоформити у відповідний навігаційний шаблон.) Якщо сумніваєтесь у правильності обраного форматування статті, скористайтеся якоюсь уже наявною якісною статтею як зразком (див., наприклад, одну з вибраних статей, особливо на таку ж тематику, на яку Ви пишете). Хоча й дуже важливо дотримуватися загальноприйнятого стилю статей, в абсолютній більшості випадків їх вміст є важливішим, аніж оформлення!


Якщо хочете дізнатися більше