Довідка:Ознайомлення із засадами оформлення статей/5

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку



Стиль
Величезний ресурс


Розділи статей
Як робити статті читабельними


Зображення та джерела
Збагачення тексту


Внутрішні посилання
Як зв'язати енциклопедію докупи


Послідовність
Останні дрібниці, про які слід поміркувати


Підсумок
Огляд того, чого Ви навчились




ВП:Стиль містить настанови щодо багатьох різних нюансів, що стосуються стилю статей. Нижче наведено декілька прикладів порад, які можна знайти на тих сторінках.


Мова

Українська Вікіпедія дотримується чинного правопису української мови, але якщо правопис дозволяє різні варіанти написань одного й того ж слова — українська Вікіпедія не віддає переваги жодному з таких варіантів (якщо йдеться про іменування статей, то рішення по кожній статті приймається спільнотою окремо). Тому не варто робити масові заміни одного варіанту на інший (наприклад, «міф» на «міт», «біографія» на «життєпис» чи навпаки) без достатніх на те підстав. А підставами для такої заміни може бути потреба уніфікації в межах однієї статті (наприклад, якщо вся стаття використовує варіант «міт», і лише одне речення — варіант «міф», то краще виправити те одне речення, а не всю статтю), повне переписування, чи значне доповнення статті тощо.

У текстах статей уникайте слів на кшталт «я», «ми», «ви» тощо, окрім як у цитатах та назвах творів.

Уникайте фраз на кшталт зверніть увагу, що та запам'ятайте, що (які припускають звертання на «ви» до читача); а також уникайте таких висловів, як звісно та очевидно.


Дати й числа

Уникайте фраз, які з часом стануть застарілими (напр., нещодавно, цього року тощо). Натомість у деяких випадках можна скористатись фразою «станом на таку-то дату».

Обидва формати 10 червня 1921 та 10.06.1921 є правильними, але в межах окремої статті бажано дотримуватись якогось одного формату.

Століття в українській мові позначаються римськими цифрами: XIV століття, а не 14-те століття. Також уникайте запису століть кириличними літерами.

У більшості випадків старайтеся записувати числа словами, а не літерами. Наприклад, дві літературні премії, чотири особи, дванадцять днів у звичайному тексті статті, а не 2 літературні премії, 4 особи, 12 днів (хоча тут є багато винятків, тож все залежить від обставин).


Скорочення

В українській мові є два типи скорочень: висічення (коли зі слова випадають окремі літери) та усічення (коли кінцівку слова обрізають).

Висічення/стягування
  • Гривня — грн (без крапки!)
  • Мільйон — млн (без крапки!)
  • Мільярд — млрд (без крапки!)
  • Кілограм — кг (без крапки!)
Усічення/відсікання
  • Долар — дол.
  • Тисяча — тис.
  • Година — год.
  • Хвилина — хв.

Зазвичай висічення має залишити як мінімум 2 літери після скорочення, але є кілька винятків пов'язаних з метричними одиницями:

  • Метр — м (без крапки!)
  • Грам — г (без крапки!)
  • Тонна — т (без крапки!)


Пунктуація

Використовуйте в текстах фігурні лапки («ялинки»). В українській розкладці Unicode їх можна набирати за допомогою таких комбінацій клавіш:

  • Alt+б дає: «
  • Alt+ю дає: »

Використовуйте тире там, де цього вимагає правопис української мови. В українській розкладці Unicode його можна вставити за допомогою такої комбінації клавіш:

  • Alt+- дає: —

Ставте крапку, кому, знак питання чи знак оклику перед закривальними лапками, якщо такий знак є частиною процитованого матеріалу; в іншому разі ставте їх після закривальних лапок: Слово безтурботний означає «щасливий». Але Вона сказала: «Я почуваюся бузтурботно!»

Підписи до зображень не варто завершувати крапкою, якщо вони не є повноцінними, завершеними реченнями.


Уникання розривів рядка

Розриви рядка створюють проблеми при перенесенні тексту, наприклад, дат, коли, залежно від розміру екрана пристрою, число може опинитись наприкінці рядка, а місяць та рік — уже в наступному рядку. Таких розривів рядка можна уникати за допомогою вставки нерозривного пробілу,  , замість звичайного між окремими словами. Це доцільно робити для уникнення розривів виразів на кшталт 17 кг, 565 565до н. е. , 11 мільярдів, травень 2024, 5° 24′ 21.12″ пн. ш., Boeing 747 тощо. Так само такі нерозривні пробіли можна використовувати і всередині вікіпосилань (у частині після вертикальної риски). (Альтернативно можна скористатися шаблоном {{nowrap}}, у який слід помістити потрібний текст.)