Томіно дель боскайоло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підсмажений Томіно дель боскайоло

Томіно дель боскайоло (італ. Tomino del Boscaiolo) — італійський м'який сир з регіону П'ємонт. Є одним з різновидів сирів томіно.

Технологія виробництва[ред. | ред. код]

Томіно дель боскайоло виробляється з пастеризованого коров'ячого молока, виробленого у П'ємонті. Термін дозрівання невеликий. Крім звичайного сиру може вироблятись безлактозний (менше 0,1 г лактози) для підвищення засвоюваності[1].

Характеристика сиру[ред. | ред. код]

Томіно дель боскайоло виробляється невеликими порційними шматочками, вагою біля 80 г, приблизно 1,5 см завтовшки та 8 см у діаметрі. Має тонку їстівну скоринку, вкриту білою пліснявою. Текстура сиру м'яка, жовтувата, схожа на плавлений сир. Сир містить біля 30 % жиру, 19 % білків, 1 % солі[2]. Смак маслянистий, молочний. Післясмак округлий, солодкуватий з нотами молока та вершків[3].

Вживання[ред. | ред. код]

Сир зазвичай споживають смаженим. Термічну обробку здійснюють або у мікрохвильовій печі або на сухій сковороді, дуже важливим при цьому є не пошкодити скоринку, щоб сир не витікав, оскільки його консистенція після смаження напіврідка. Іноді сир загортають у шматок прошуто, після чого смажать. Іншим способом приготування є смаження у паніровці. Сир можна класти до гамбургера замість котлети. Рідше сир використовують при приготуванні ризото та інших страв[1].

Сир має невеликий термін придатності, його споживають протягом 30 діб після виготовлення. Зберігають у холодильнику, при температурі від 0 до 4 °C[2].

Пакування[ред. | ред. код]

Сир продається зазвичай по 2 сирка в тарі, яка являє собою дерев'яний лоток, на який викладені сирки. Лоток поміщений у пластиковий пакет. Іноді сирки можуть бути загорнуті у тонкі шматочки бекону або прошуто, про що вказано на етикетці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б [Tomino del Boscaiolo(італ.). Архів оригіналу за 27 січня 2022. Процитовано 11 березня 2021. Tomino del Boscaiolo(італ.)]
  2. а б [Томіно дель боскайоло(англ.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2019. Процитовано 13 жовтня 2019. Томіно дель боскайоло(англ.)]
  3. [Tomino del Boscaiolo(англ.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2019. Процитовано 13 жовтня 2019. Tomino del Boscaiolo(англ.)]