Docofossor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Docofossor
Період існування: середня юра
Реставрація D. brachydactylus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клада: Терапсиди (Therapsida)
Клада: Цинодонти (Cynodontia)
Ряд: Docodonta
Родина: Docodontidae
Рід: Docofossor
Luo et al., 2015
Вид:
D. brachydactylus
Біноміальна назва
Docofossor brachydactylus
Luo et al., 2015

Docofossor — вимерлий ссавцеподібний докодонт юрського періоду. Його залишки були знайдені в Китаї з порід віком 160 мільйонів років. Схоже, що це була найдавніша з відомих підземних ссавцеподібних тварин, з адаптаціями, надзвичайно схожими на сучасних Chrysochloridae, златокротів[1].

Відкриття[ред. | ред. код]

Скам'янілості Docofossor brachydactylus, голотип BMNH 131735, а також Agilodocodon scansorius спочатку були знайдені фермерами поблизу Наньшімень у провінції Хебей у шарі китайської формації Тяодзішань (Оксфорд) і придбані Пекінським музеєм природної історії. Голотип складається зі стисненого скелета з черепом і нижньою щелепою, що збереглися на пластині та контрпластині разом із залишками м'яких тканин. Пошкоджено область плечового поясу та хвіст. Типовий вид Docofossor brachydactylus був названий і описаний Zhe-Xi Luo, Meng Qingjin, Ji Qiang, Liu Di, Zhang Yuguang і April I. Neander у журналі Science у 2015 році. Родова назва стосується членства в Docodonta та спосіб життя в норах, fossor означає «копач» на латині. Видова назва походить від дав.-гр. βραχύς, «короткий», і δάκτυλος, «палець», що стосується скорочення фаланг пальців[2].

Скелет[ред. | ред. код]

Докофоссор був щонайменше дев'яти сантиметрів у довжину без хвоста і важив щонайменше дев’ять грамів, можливо, шістнадцять. Він мав структуру скелета та пропорції тіла, разюче схожі на сучасного африканського золотистого крота. У нього були лопатоподібні пальці для копання, короткі й широкі верхні корінні зуби, характерні для ссавців, які шукають їжу під землею, а також розпростерта поза, яка вказувала на підземне переміщення. Короткі задні кінцівки були всього двадцять три міліметри. Кінець морди був тупим і трохи нависав.

Філогенез[ред. | ред. код]

Docofossor був поміщений в Docodontidae разом з Docodon і Haldanodon. Docodontidae є базальними Mammaliaformes поза групою Mammalia.

Палеобіологія[ред. | ред. код]

Колись вважалося, що ранні ссавцеподібні мали обмежені екологічні можливості для диверсифікації під час мезозойської ери, де домінували динозаври. Проте Docofossor та численні інші скам'янілості, включаючи спорідненого Castorocauda, що плавала й харчувалася рибою, надають переконливі докази того, що ссавцеподібні були пристосовані до різноманітних середовищ, попри конкуренцію з боку динозаврів[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Michael Balter (12 лютого 2015). Found: Two sophisticated mammals that thrived during the age of the dinosaurs. Science. doi:10.1126/science.aaa7849. Процитовано 13 лютого 2015.
  2. Zhe-Xi Luo; Qing-Jin Meng; Qiang Ji; Di Liu; Yu-Guang Zhang; April I. Neander (2015). Evolutionary development in basal mammaliaforms as revealed by a docodontan. Science. 347 (6223): 760—764. Bibcode:2015Sci...347..760L. doi:10.1126/science.1260880. PMID 25678660. S2CID 206562572. Процитовано 19 Feb 2015.
  3. Michelle Douglass (13.02.2015). Early mammal fossils reveal remarkable diversity. BBC News. Процитовано 13.02.2015.