Єврейка торгує фруктами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Єврейка торгує фруктами»
пол. Żydówka sprzedająca owoce

Автор Александр Ґеримський
Час створення 1880
Розміри 65 x 43,50 см[1]
Матеріал полотно
Техніка олія
Місцезнаходження (втрачена)

«Єврейка торгує фруктами» (пол. Żydówka sprzedająca owoce) — незакінчена картина польського художника Александра Ґеримського.

Історія[ред. | ред. код]

Твір було створено в 1880 році, під час перебування художником у Варшаві. Александр Ґеримський тоді публікувався на сторінках позитивістського журналу «Мандрівник». Він створив серію робіт, що зображують життя єврейських жителів Повісле та інших бідних районів Варшави у співпраці зі Станіславом Віткевичем та Антоні Сигетинським. Серія також включає такі роботи як «Єврейка з помаранчами», «Єврейка з лимонами», «Ворота до Старого міста у Варшаві» (пол. Brama na Starym Mieście w Warszawie), декілька версій «Рош Гашана» (пол. Święta trąbek)[2].

Картина пропала під час Другої світової війни, під час окупації Польщі[1][3].

Опис[ред. | ред. код]

На полотні зображено жінку, яка торгує фруктами. Кошики стоять на землі. Схоже, що жінка плете щось. На задньому плані видніються якісь двері до сараю чи складу. У верхньому правому кутку є підпис художника та рік створення («A. GIERYMSKI./80»).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б A Jewess selling fruit (англ.) . muzeumutracone.pl. Процитовано 5 травня 2015.[недоступне посилання з червня 2019]
  2. Aleksander Gierymski (пол.) . malarstwo.awardspace.info. Архів оригіналу за 15 липня 2010. Процитовано 5 травня 2015.
  3. Aleksander Gierymski (пол.) . www.pinakoteka.zascianek.pl. Архів оригіналу за 29 квітня 2009. Процитовано 5 травня 2015.