Шарпило Іван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Іван Шарпило)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Шарпило
Народився невідомо
Помер після 1694
Громадянство Військо Запорозьке
Національність українець
Посада кошовий отаман
Термін 1694 рік
Попередник Семен Рубан
Наступник Петро Прима
Конфесія православ'я
Діти Михайло Шарпило

Іва́н Шарпи́ло (*д/н —після 1694) — український політичний та військовий діяч, кошовий отаман Війська Запорізького 1694 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про місце і дату народження невідомо. Належав до козацької старшини, був прихильником боротьби проти османів й кримських татар. У середині 1694 року на Січі знову збився заколот з приводу нових закликів Петрика до нового походу разом з ордою на Гетьманщину. Прихильники Петрика скинули з уряду Рубана за те, що не хотів приєднатися до татар, але, як і обидва попередні рази, не знайшли поміж себе козака, здатного взяти булаву, і через те на третій день заколоту вороги бусурманів взяли гору, обрали кошовим Івана Шарпила й почали лаштуватися до війни з татарами. Противник татарської орієнтації Петрика.

Після обрання кошовий Шарпило віддав наказ нападати на улуси кримського хана. Сам з 700 козаків рушив під Перекоп, де погромив татар на Чонгарі та річці Молочній, захопивши 7 гармат. Після цього діяв на низу Кальміуської паланки (в районі сучасного Маріуполя).

Слідом за цим Шарпило повів козаків на низ Дніпра, на річку Ольхову та урочище Стрілицю, та тільки у тому поході йому не пощастило: татари зробили на запорожців засідку і несподіваним нападом погромили їх і прогнали на Січ. Незадоволені останнім походом запорожці скинули Шарпила з уряду і обрали кошовим Петра Приму. Перебрався до Полтавського полку. Про подальшу долю немає відомостей.

Джерела[ред. | ред. код]