Індентер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Індентор)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Індентер, Індентор, (рос. индентор, индентер, англ. indentor, indenter; нім. Eindringkörper m, Indenter m) — наконечник приладу, виготовлений із алмазу, гартованої сталі або твердого сплаву, вдавлюванням якого вимірюють твердість матеріалів. Іноді інденторами (Nanoindenter) називають самі прилади для вимірювання нанотвердості.

Види індентора[ред. | ред. код]

Розрізняють такі види індентора:

  • Індентор для вимірювання твердості за методом Брінелля[1] слугує для вимірювання твердості за Брінеллем методом вдавлення; індентор є кулькою із загартованої сталі, твердого сплаву чи алмазу, що вирізняються високою твердістю.
  • Індентор для вимірювання твердості за методом Віккерса[2] слугує для вимірювання твердості за Віккерсом; індентор є зрізаною чотиригранною алмазною пірамідою з квадратною основою і з кутом при вершині між протилежними гранями, рівними 136°.
  • Індентор для вимірювання твердості за методом Роквелла[3] для шкал А, С, D, H, N є алмазним конусом з кутом при вершині 120° і радіусом скруглення вершини, що дорівнює 0,2 мм.
  • Індентор для шкал Роквелла В, F, G, T є сталевою чи твердосплавною кулькою з діаметром, рівним 1/16 дюйма.
  • Індентор для шкал Роквелла E, H, K є сталевою чи твердосплавною кулькою з діаметром, рівним 1/8 дюйма.
  • Індентор Кнуппа[4] застосовується для вимірювання на тонких шарах і на особливо крихких матеріалах; індентор є зрізаною чотиригранною алмазною пірамідою, в основі якої лежить ромб.
  • Індентор Берковича[5] є зрізаною тригранною алмазною пірамідою (звичайною та модифікованою, які відрізняються кутом при вершині).

Призначення[ред. | ред. код]

Індентор застосовується для вимірювання твердості досліджуваного матеріалу. При вимірюванні за допомогою індентора останній вдавлюється в досліджуваний матеріал з деяким постійним навантаженням. Виконуючи розрахунки на основі виміряних параметрів відбитка, (площа або об'єм) дають кількісну оцінку поверхневої або об'ємної твердості досліджуваного матеріалу. Загальною вимогою до матеріалу індентора є значне перевищення твердості матеріалу індентора над випробовуваним матеріалом.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ISO 6506-1:2005 Metallic materials. Brinell hardness test. Part 1: Test method. 
  2. ISO 6507-1:2005 Metallic materials. Vickers hardness test. Part 1: Test method. 
  3. ISO 6508-1:2005 Metallic materials. Rockwell hardness test. Part 1: Test method (scales A, B, C, D, E, F, G, H, K, N, T)
  4. ISO 4516:2002 Metallic and other inorganic coatings. Vickers and Knoop microhardness tests
  5. ISO 14577-2:2002 Metallic materials. Instrumented indentation test for hardness and materials parameters. Part 2: Verification and calibration of testing machines