Ішимбай – Уфа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ішимбай – Уфа. Карта розташування: Росія
Ішимбай
Ішимбай
Уфа
Уфа
Схема газопроводу

Ішимбай – Уфа – газопровід у Башкортостані.

Ще в першій половині 1950-х Уфа отримала блакитне паливо місцевого (башкирського) походження по трубопроводу Туймази – Уфа. В наступному десятилітті виникла можливість поставок ресурсу узбецького та західносибірського походження з його отриманням із газопроводу Картали – Стерлітамак. Як наслідок, в 1967-му ввели в дію газопровід від Ішимбаю (дещо південніше від Стерлітамаку) до Уфи, при цьому можливо відзначити, що до Ішимбаю раніше також були виведені газопроводи Шкапово – Ішимбай та Кумертау – Ішимбай.

Довжина трубопроводу Ішимбай – Уфа – Благовєщенськ становила 201 км, він був виконаний в діаметрі 720 мм та розрахований на робочий тиск у 6,5 МПа. Перекачування газу забезпечувала Стерлітамацька компресорна станція.

В Уфі великими споживачами блакитного палива виступали нафтопереробний завод, Уфімська ТЕЦ-1, Уфімська ТЕЦ-2, Уфімська ТЕЦ-3, Уфімська ТЕЦ-4, а в Благовєщенську – Приуфімська ТЕС.

Після спорудження в другій половині 1980-х газопроводу Поляна – Канчурінське  від нього до 190-го кілометра траси Ішимбай – Уфа проклали перемичку довжиною 22 км та діаметром 800 мм. У цей же період прийняли рішення про демонтаж Стерлітамацької компресорної станції.[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. book_pages (PDF).
  2. Постановление Правительства РБ от 20.09.2022 № 558. npalib.ru. Процитовано 26 березня 2024.