Їхк'ін-Чан-К'авііль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Їхк'ін-Чан-К'авііль
Їхк'ін-Чан-К'авііль
Їхк'ін-Чан-К'авііль
іменний ієрогліф Їхк'ін-Чан-К'авііля
К'ухуль Мутуль Ахав
Початок правління: 9.15.3.6.8, 3 Ламат 6 Паш (12 грудня 734 року)
Кінець правління: після 751

Попередник: Хасав-Чан-К'авііль I
Наступник: XXVIII Володар

Дата народження: невідомо
Місце народження: Йашмутуль
Країна: Мутульське царство
Дата смерті: між 751 та 755
Місце смерті: Йашмутуль
Дружина: Яш-Ахау-Шок
Діти: XXVIII Володар
Яш-Ну'н-Ахіін II
Династія: династія Теотіуакана (2-а Тікальська)
Батько: Хасав-Чан-К'авііль I
Мати: Іш-Ве'льналь-Йокман-Лахча’-Унен-Мо’
Див. також: Чан-К'авііль

Їхк'ін-Чан-К'авііль (д/н — між 751 та 755) — володар Мутуля з 734 до бл. 755 року. Ім'я перекладається як «Кавііль, що затемнює небо». Відомий також під ім'ям «Сонячний небесний дощ».

Життєпис[ред. | ред. код]

Здобуття гегемонії[ред. | ред. код]

Походив з династії Теотіуакана. Син ахава і калоомте Хасав-Чан-К'авііля I і Іш-Ве'льналь-Йокман-Лахча’-Унен-Мо’. Про молоді роки немає відомостей. Після смерті батька у 734 році продовжив боротьбу за гегемонію. На самому початку володарювання він здобув нову перемогу над Канульським царством — між груднем 734 та липнем 736 року, захопивши царя супротивника Йукноом-Тоок’-К'авііля.

Зображення Їхк'ін-Чан-К'авііля

Після цього мутульські війська рушили проти давніх союзників Кануля — царств Сааль і Вака’. У день 9.15.12.2.2, 11 Ік '15 Ч'ен (1 серпня 743 року) військо Їхк'ін-Чан-К'авііля напало на Яшу, область у складі держави Вака'. Військо ахава Вака' — Бахлам-Ц'ама — було розбито, при цьому захоплено фігурки із зображеннями богів-покровителів його династії.

Слідом за цим мутульське військо виступило зі своєї столиці 9.15.12.11.12, 6 Еб 0 Поп (7 лютого 744 року) і в той же день зайняло Туубаль (царство або місцевість між Тікалєм і Наранхо). Вже 8 лютого Яш-Майуй-Чан-Чаак, ахав Саальського царства, зазнав нищівної поразки і потрапив в полон. Вважається, що його було принесено в жертву. У день 9.15.17.10.2, 8 Ік '10 По (12 грудня 748 року) був узятий в полон і двома днями пізніше принесений в жертву богам Вілаан-Чак-Ток-Вахяаб, родич полоненого саальського царя, який намагався очолити спротив. За результатами цієї кампанії Мутульське царство на чолі із Їхк'ін-Чан-К'авіілєм відновило гегемонію на території Петена. Його правління стає часом економічного і культурного піднесення Мутуля.

Будівництво[ред. | ред. код]

У столиці держави в роки володарювання Їхк'ін-Чан-К'авііля спостерігався справжній будівельний бум. У 735 році, на самому початку свого правління, Їхк'ін-Чан-К'авііль перебудував або оновив «Храм VI» і проклав пов'язану з ним «дорогу Мендеса». Після 748 року була зведена на честь розгрому Ваки і Сааля велична 65-метрова піраміда, відома тепер як «Храм IV», що стала перлиною архітектури майя класичного періоду. Ххк'ін-Чан-К'авііль прикрасив храм дерев'яними одвірками, на яких описав свої перемоги. При цьому царя будувалися інші величні пірамідальні храми, покликані продемонструвати повернення державі «Священних Мутульських володарів» її колишній величі.

Дата смерті і місце поховання Іхк'ін-Чан-К'авііля невідомі. 7 травня 751 року було освячено подвійну піраміду (на честь завершення періоду к'атун). Останній свій монумент, стелу 20, він приурочив до дати 9.16.0.0.0, 2 Ахав 13 Сек (9 травня 751 року). Владу успадкував син відомий під ім'ям XXVIII Володар.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Martin S., Grube N. Chronicle of the Maya Kings and Queens: Deciphering the Dynasties of the Ancient Maya (2nd ed.). London and New York: Thames & Hudson. 2008 — P. 49.
  • Martin S. Of Snakes and Bats: Shifting Identities at Calakmul // The PARI Journal. — 2005. — Vol. 6, No. 2. — P. 11-12.
  • Sharer, Robert J.; Loa P. Traxler (2006). The Ancient Maya (6th, fully revised ed.). Stanford, CA: Stanford University Press. ISBN 0-8047-4816-0.