Аджибойєде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аджибойєде
Країна  Нігерія

Аджибойєде (2-а пол. XVI ст.) — 11-й алаафін (володар) держави Ойо.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син або небіж алаафін Оромпото, після смерті якої зайняв трон. На початку зазнав нападу Ладжомо, володаря Нупе. В запеклій битві військо Ойо здобуло перемогу завдяки звитязі Аджанлапи, голови піхоти (осі'-вефи). На честь перемоги започаткували Свято Бебе, що мало відбуватися 1 раз на 3 роки. В подальшому захопив частину Нупе. Цей успіх вплинув на Луджу, осемаве (володаря) держави Ондо, що добровільно визнав зверхність Ойо.

Згодом зберігав мирні стосунки з сусідами, сприяючи розвитку торгівлі та поліпшенню землеробства. Це відбилося на зростанні поселень, особливо швидко розбудовувалася столиця Ойо-Ігбохо, яка стала важливим торгівельним центром на шляху до держав хауса.

Після смерті сина Арема Осемолу оголосив жалобу й піст. Тих військовиків, що його не дотримувалися, наказав стратити, що спричинило заворушення у війську. Втім алаафін з ним упорався.

Його спадкував син Абіпа.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Smith, Robert (1965). «The Alafin in Exile: A Study of the Igboho Period in Oyo History». The Journal of African History. 6 (1): 57–77.
  • Samuel Johnson, Obadiah Johnson. The History of the Yorubas, From the Earliest of Times to the Beginning of the British Protectorate, p 162—163.